Rok po skandálu v Abú Ghraib – týrání vězňů nebylo řádně vyšetřeno

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 3.5.2005

Ani rok poté, co fotografie Iráčanů mučených americkými dozorci ve věznici Abú Ghraib šokovaly světovou veřejnost, nebyly tyto zločiny řádně prošetřeny. Navíc pokračuje týrání vězňů iráckou policií.

„Několik amerických vojáků nižší hodnosti bylo za tyto činy sice stíháno, zodpovědností jejich nadřízených se ale nikdo nezabýval,“ uvádí generální tajemnice Amnesty International (AI) Irene Khan. Přestože právě oni dali svolení k špatnému zacházení s vězni, které hraničilo s mučením, ať již ve věznicích Abú Graib a Camp Bucca v Iráku, v Bagramu v Afghánistánu nebo na dalších místech.

„Vláda USA musí zahájit nezávislé vyšetřování postupu svých vojáků při zatýkání a vyšetřování v rámci války proti terorismu. Nezávislí pozorovatelé včetně expertů Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN by měli mít přístup ke všem vězňům zadržovaným americkými silami,“ dodává Irene Khan.

Mučení není ospravedlnitelné za žádných okolností. Pokud to vlády neberou na vědomí, ničí právě ty hodnoty, o kterých prohlašují, že je chrání. Když se uchýlí k mučení tak významný mezinárodní aktér jako jsou Spojené státy, je to velmi špatný signál pro další země světa.

Americká administrativa umožnila svým lidem páchat krutosti a navíc nedokázala dostatečně reagovat poté, co vyšly na světlo. Rok po zveřejnění fotografií z vězení Abú Ghraib by proto měla zahájit nezávislé vyšetřování těchto zločinů.

Za vlády Saddáma Husajna bylo porušování lidských práv na denním pořádku. Válka v Iráku měla zahájit novou kapitolu v ochraně lidských práv Iráčanů. Namísto toho ale AI neustále dostává zprávy o týrání, kterého se dopouštějí irácké bezpečnostní složky. AI také velmi znepokojuje, že irácká televize Al-Irakíja vysílá záběry „přiznání“ lidí obviněných z terorismu. Organizace upozorňuje, že tito vězni jsou drženi bez kontaktu s okolním světem. V televizních záznamech navíc někteří z nich nesli viditelné stopy násilí.

Amnesty International na riziko týrání vězňů upozorňuje od samého počátku války proti terorismu.Ve světle výše zmíněných událostí se ukazuje, jak je naléhavé, aby vlády všech zemí otevřeně demonstrovaly svůj absolutní odpor k mučení a dalšímu krutému nebo ponižujícímu trestání vězňů a všechny takové činy okamžitě vyšetřovaly.

Kompletní informace najdete na adrese:http://amnesty-news.c.topica.com/maadstRabgs1TbdWysHb

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...