Amnesty International požaduje zastavení deportací uprchlíků z EU do Libye

Amnesty International (AI) dnes informovala o špatném zacházení s uprchlíky a migranty v Libyi. Tento týden se přitom má diskutovat o rozšíření spolupráce mezi EU a Libyí v oblasti ilegální imigrace. Podle AI by tato spolupráce ohrozila bezpečí uprchlíků.

Ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU budou při hovorech o spolupráci vycházet ze zprávy Evropské komise, která byla vytvořena na základě návštěvy Libye na konci minulého roku. AI požaduje, aby tato zpráva byla představena veřejnosti a k diskusi se tak mohli připojit další relevantní aktéři. AI se také domnívá, že autoři zprávy měli jen omezený přístup k potřebným informacím.

"EU musí vzít na vědomí, že Libye není schopná garantovat dodržování práv uprchlíků. Tato země například neumožňuje, aby v zemi řádně působil Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR). Lidem, kteří budou z Evropy do Libye nedobrovolně vydáváni, hrozí degradující podmínky při zadržování a také vyhoštění do zemí, kde je může čekat uvěznění a mučení," tvrdí ředitel bruselské kanceláře AI Dick Oosting.

"Právě z těchto důvodů by měly být deportace migrantů do Libye tak, jak to v poslední době členské státy EU opakovaně učinily, okamžitě zastaveny. Tyto deportace, které provádějí především Itálie a Malta, mohou být v rozporu s mezinárodními závazky evropských států.

Letos 17. března vyhostily italské úřady do Libye 180 osob, o jejichž bezpečí se AI obává. Proti tomuto postupu protestovaly také organizace jako UNHCR. Libye doposud neratifikovala Úmluvu o právním postavení uprchlíků a podle AI je zacházení s migranty v zemi žalostné. Jakákoli spolupráce EU s Lybií proto musí být založena na zárukách pro dodržování lidských práv v této zemi.

18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

5.2.2020

Evropa ostudně nezvládla zabránit mučení a zneužívání uprchlíků a migrantů v Libyi

27.7.2019

Migrační aktuality - červen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

8.5.2019

Migrační aktuality - březen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.