Amnesty International požaduje zastavení deportací uprchlíků z EU do Libye

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 13.4.2005

Amnesty International (AI) dnes informovala o špatném zacházení s uprchlíky a migranty v Libyi. Tento týden se přitom má diskutovat o rozšíření spolupráce mezi EU a Libyí v oblasti ilegální imigrace. Podle AI by tato spolupráce ohrozila bezpečí uprchlíků.

Ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU budou při hovorech o spolupráci vycházet ze zprávy Evropské komise, která byla vytvořena na základě návštěvy Libye na konci minulého roku. AI požaduje, aby tato zpráva byla představena veřejnosti a k diskusi se tak mohli připojit další relevantní aktéři. AI se také domnívá, že autoři zprávy měli jen omezený přístup k potřebným informacím.

"EU musí vzít na vědomí, že Libye není schopná garantovat dodržování práv uprchlíků. Tato země například neumožňuje, aby v zemi řádně působil Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR). Lidem, kteří budou z Evropy do Libye nedobrovolně vydáváni, hrozí degradující podmínky při zadržování a také vyhoštění do zemí, kde je může čekat uvěznění a mučení," tvrdí ředitel bruselské kanceláře AI Dick Oosting.

"Právě z těchto důvodů by měly být deportace migrantů do Libye tak, jak to v poslední době členské státy EU opakovaně učinily, okamžitě zastaveny. Tyto deportace, které provádějí především Itálie a Malta, mohou být v rozporu s mezinárodními závazky evropských států.

Letos 17. března vyhostily italské úřady do Libye 180 osob, o jejichž bezpečí se AI obává. Proti tomuto postupu protestovaly také organizace jako UNHCR. Libye doposud neratifikovala Úmluvu o právním postavení uprchlíků a podle AI je zacházení s migranty v zemi žalostné. Jakákoli spolupráce EU s Lybií proto musí být založena na zárukách pro dodržování lidských práv v této zemi.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...