Svobodná účast ve volbách v Zimbabwe není nemožná

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 31.3.2005

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze Zimbabwe strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

V průběhu mise v Zimbabwe, která se uskutečnila minulý měsíc, shromáždili pracovníci AI důkazy o pokračujícím zastrašování a svévolném zadržování kandidátů a podporovatelů opozice, o účelových manipulacích při distribuci potravin a také o potlačování svobody shromažďování a projevu.

AI prezentovala svá nejnovější zjištění na tiskové konferenci spolu s dalšími organizacemi, které monitorují předvolební dění v zemi.

"Dlouhodobé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády znamená, že občané Zimbabwe nemohou volit své zástupce do parlamentu svobodně a bez strachu. Atmosféra zastrašování a pronásledování, ve které se odehrává předvolební kampaň, je důvodem ke znepokojení mezinárodního společenství," prohlásil Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI.

Ve zprávě nazvané Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 dokumentuje AI řadu útoků na lidská práva, kterých se dopustila vláda a její spřízněnci. Mezi nejzávažnější případy a nedostatky patří:

- svévolné zadržování představitelů opozice s cílem zabránit jejich předvolební kampani, včetně uvěznění vůdce a nejméně osmi kandidátů Hnutí za demokratickou změnu;
- akty politického násilí, včetně zbití příznivců Hnutí za demokratickou změnu a vypálení jejich domovů ve městě Chipingi South ve státě Manicaland v lednu 2005;
- pokračující manipulace při distribuci potravin a zamezení přístupu k potravinám pro ty, kteří nepodporují vládnoucí stranu (ZANU-PF),
- rozsáhlé zastrašování a pronásledování řadových příznivců opozice a z toho vyplývající obavy z povolebních odvet oblastem, které hlasovaly pro opozici.

"Používání nepřímých výhružek a nenásilných taktik k zastrašení příznivců opozice je velmi rozšířené. Vezmeme-li v úvahu odvetné akce proti voličům opozice, jako je soudní vystěhování, fyzické útoky, zastavení distribuce potravin a jiné, vytvářejí tyto taktiky všudypřítomné ovzduší strachu a ohrožení," dodává Kolawole Olaniyan.

AI vyzývá všechny vlády a mezivládní organizace, které vysílají do Zimbabwe volební pozorovatele, aby zaručily, že budou v průběhu voleb sledovat dodržování lidských práv. Pozorovatelé, kterým musí být umožněn přístup do všech oblastí země, by měli zvláštní pozornost věnovat mechanismům pro dosažení spravedlnosti, spravedlivé distribuci potravin, svobodě pohybu, shromažďování a projevu, a především bezpečnosti všech volebních kandidátů a voličů.

Zprávu Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 najdete na http://web.amnesty.org/library/index/engafr460032005

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...