Velká Británie otvírá dveře kafkovskému světu

Velká Británie se v opodstatněné snaze bojovat proti terorismu postupně mění v „kafkovský svět“, kde může být člověk podezřelý z terorismu po léta zadržován jenom na základě jemu utajených informací. Britská vláda tak nahrává porušování lidských práv.

„Vláda Velké Británie zavedla vágní a zneužitelné normy, které vážným způsobem ohrožují demokratické principy,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI).

Osoby údajně podezřelé z terorismu byly v mnoha případech zadržovány bez obvinění a možnosti hájit se u soudu. Stalo se tak pouze na základě informací od tajných služeb, které zadrženým zůstaly utajeny a nedaly se tedy vyvrátit. Kruté zacházení během internace, která někdy trvala tři a půl roku, způsobila vážné trauma zadržovaným i jejich rodinám. Někteří čelí možné deportaci do zemí, kde jim hrozí mučení.

Velká Británie dokonce snaží uzavírat dohody se zeměmi, kde dochází k mučení vězňů, aby do nich mohla deportovat osoby podezřelé z terorismu. „Velmi nás znepokojuje snaha britské vlády omezit absolutní zákaz mučení,“ říká Irene Khan.

„Zneužitelné zákony a snaha úřadů zasahovat do činnosti nezávislých soudů mohou vést k odcizení již teď ohrožených skupin společnosti,“ říká AI. Poškozena je také důvěryhodnost Velké Británie a její schopnost bránit lidská práva v zahraničí.

10.4.2017

Lidovky: Byl sarin použitý v Sýrii z Velké Británie?

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

4.8.2016

Bývalý uprchlík zachránil svou rodinu na řeckém pobřeží

Ghias Aljundi před 18 lety uprchl ze Sýrie do Velké Británie. Jako jeden z tisíců dobrovolníků pomáhá uprchlíkům přijíždějícím do Řecka. Nenapadlo ho ale, že by mohl zachránit i svou vlastní rodinu.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.