Demonstrace proti porušování lidských práv v Tibetu

  Článek

Trest smrti publikován 9.3.2005

Amnesty International v České republice pořádá demonstraci, na které chce upozornit na porušování lidských práv v Tibetu. Akce se koná 10. března 2005 od 17:30 do 18:30 hodin před velvyslanectvím Čínské lidové republiky, Pelléova 18, Praha 6.

Členové Amnesty International připomenou 46. výročí potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a promluví o stavu lidských práv v Číně. Pokusí se předat protestní dopis velvyslanci ČLR v ČR panu Tangovi Guoqiangovi. Účastníci budou moci zapálit svíčky za vězně svědomí, kteří zemřeli v tibetských věznicích, a budou vyzváni k podpoře tibetského mnicha Tändzina Delega Rinpočheho, který je odsouzen na doživotí.


Organizace chce upozornit, že porušování základních lidských práv a svobod v Číně přetrvává a v tibetské autonomní oblasti jsou obyvatelstvu stále odpírány svobody, především svoboda projevu a vyznání. V prvních měsících tohoto roku v Číně stoupá počet zatčených nebo svévolně zadržovaných obránců lidských práv a dalších aktivistů, kteří jsou stíháni proto, že se rozhodli nenásilně vystupovat na obranu dalších lidí. Jejich proviněním je snaha propagovat občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva. Čínský stát sice proklamuje snahu o zlepšení stavu lidských práv na svém území, nová zpráva Amnesty International však ukazuje, že své úsilí věnuje spíše umlčování občanských a politických aktivistů, než podpoře svobodného života všech svých občanů.


Zprávu Amnesty International ze dne 8. března 2005 najdete na www.amnesty-eu.org/static/documents/2005/HRDs_Update_final_complete.pdf

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...