Evropská unie musí podpořit ukončení konfliktu v Kolumbii

  Článek

publikován 4.2.2005

Vysocí představitelé členských států EU a zástupci Evropské komise, kteří se tento týden účastní mezinárodního setkání zemí skupiny G24 v Kolumbii, by podle Amnesty International měli znovu potvrdit své odhodlání podporovat doporučení vydaná OSN, která mají vést k ukončení dlouholetého ozbrojeného konfliktu v této zemi.

Podle Amnesty International kolumbijská vláda selhává a doporučení OSN nedodržuje; uskutečnila navíc i takové kroky, které jsou s nimi v přímém rozporu.

Evropská unie by proto měla usilovat o vznik mezinárodního mechanismu, který by monitoroval kroky podniknuté kolumbijskou vládou. Ty by měly konečně umožnit život beze strachu pro všechny Kolumbijce.

V tuto chvíli však Amnesty International upozorňuje, že humanitární krize v zemi dosahuje závažných rozměrů a civilnímu obyvatelstvu nadále hrozí nebezpečí od všech bojujících stran - státních bezpečnostních složek, armádou podporovaných polovojenských jednotek i guerill.

Ačkoli míra politického násilí v zemi, především únosy, v poslední době poklesla, na druhou stranu narůstá počet případů mučení a "zmizení". Stále častěji se také objevují informace o mimosoudních popravách, které měli provést příslušníci bezpečnostních sil. Více než 220 000 lidí muselo v loňském roce opustit své domovy a stovky civilistů byly zatčeny, často zcela svévolně.

Spousta nejasností zůstává také okolo procesu odzbrojování polovojenských jednotek. Od roku 2002, kdy tyto skupiny ohlásily klid zbraní, se totiž měly dopustit téměř dvou tisíců vražd a "zmizení". Některé z těchto zločinů podle všeho spáchali vojáci, kteří již měli být odzbrojeni. Členové polovojenských skupin se navíc do konfliktu znovu zapojují i po odzbrojení, třeba jako informátoři armády. Na základě jejich udání bylo doposud zatčeno mnoho lidskoprávních aktivistů. Amnesty International také stále dokumentuje silné vazby mezi bezpečnostními složkami a polovojenskými skupinami.

Kolumbijská vláda doposud nepřipravila dostatečný právní rámec pro odzbrojování. Znepokojivý je rovněž návrh nového trestního zákoníku, který chce dovolit ministru spravedlnosti zastavovat vyšetřování osob podezřelých z porušování lidských práv. Mohlo by se tak stát, že pachatelé zločinů proti civilistům, ať už jde o členy bezpečnostních složek, polovojenských jednotek nebo guerill, uniknou spravedlnosti.

Amnesty International v této souvislosti považuje za důležité, aby mezinárodní společenství vyslalo kolumbijské vládě jasný signál, že trvá na dodržování doporučení OSN, a že považuje za nutné, aby stát zajistil spravedlnost pro početné oběti zločinů a tresty pro jejich viníky.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...