Zůstanou pachatelé zločinů v Súdánu beztrestní?

Mírová dohoda mezi súdánskou vládou a největší opoziční skupinou Súdánským lidovým osvobozeneckým hnutím/armádou (SPLM/A) zcela mlčí o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti, ke kterým v průběhu konfliktu na jihu země dlouhá léta docházelo. Dohoda z ledna tohoto roku neobsahuje ani žádné mechanismy k potrestání viníků. Amnesty International proto vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby pachatele postavila před Mezinárodní trestní soud. Svou zodpovědnost musí také přijmout súdánská vláda.

V průběhu občanské války na jihu Súdánu bylo spácháno nespočet zločinů, kterých se dopouštěly súdánská armáda a jimi podporované milice i ozbrojené opoziční skupiny. Vraždy, znásilňování, únosy, nerozlišující vzdušné bombardování, násilné vysidlování, demolice vesnic byly příznakem této občanské války. Zůstanou-li pachatelé nejhorších zločinů, které byly v průběhu dvaceti let v Súdánu spáchány, bez trestu, bude to jen bianco šek pro další pokračování násilí v zemi. Mezinárodní společenství by také kromě zapojení Mezinárodního trestního soudu mělo vyžadovat celkovou reformu súdánských zákonů a připravit dlouhodobý plán k ukončení beztrestnosti.

Ačkoli byla uzavřena mírová smlouva, násilí v západosúdánském Dárfúru neskončilo. Civilisté v Dárfúru dodnes stále čelí útokům a nemohou se vrátit do svých domovů. V počátcích se toto násilí navíc odehrávalo za mlčení mezinárodního společenství. Mezinárodní vyšetřovací komise pod mandátem Rada bezpečnosti OSN by měla do 25. ledna 2005 oznámit, zda zločiny v této oblasti nabyly rozměrů genocidy.

Amnesty International minulý týden uveřejnila zprávu, v které upozorňuje na konkrétní zločiny proti mezinárodnímu právu a věří, že tyto informace pomohou napravit situaci. Až stanou pachatelé zločinů spáchaných v občanské válce na jihu před spravedlností, bude to jasný signál pro ty, kteří stále páchají zločiny v jiných částech země, že doba beztrestnosti končí. Doposud ale nebyl před spravedlnost postaven žádný pachatel válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.