Zůstanou pachatelé zločinů v Súdánu beztrestní?

Mírová dohoda mezi súdánskou vládou a největší opoziční skupinou Súdánským lidovým osvobozeneckým hnutím/armádou (SPLM/A) zcela mlčí o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti, ke kterým v průběhu konfliktu na jihu země dlouhá léta docházelo. Dohoda z ledna tohoto roku neobsahuje ani žádné mechanismy k potrestání viníků. Amnesty International proto vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby pachatele postavila před Mezinárodní trestní soud. Svou zodpovědnost musí také přijmout súdánská vláda.

V průběhu občanské války na jihu Súdánu bylo spácháno nespočet zločinů, kterých se dopouštěly súdánská armáda a jimi podporované milice i ozbrojené opoziční skupiny. Vraždy, znásilňování, únosy, nerozlišující vzdušné bombardování, násilné vysidlování, demolice vesnic byly příznakem této občanské války. Zůstanou-li pachatelé nejhorších zločinů, které byly v průběhu dvaceti let v Súdánu spáchány, bez trestu, bude to jen bianco šek pro další pokračování násilí v zemi. Mezinárodní společenství by také kromě zapojení Mezinárodního trestního soudu mělo vyžadovat celkovou reformu súdánských zákonů a připravit dlouhodobý plán k ukončení beztrestnosti.

Ačkoli byla uzavřena mírová smlouva, násilí v západosúdánském Dárfúru neskončilo. Civilisté v Dárfúru dodnes stále čelí útokům a nemohou se vrátit do svých domovů. V počátcích se toto násilí navíc odehrávalo za mlčení mezinárodního společenství. Mezinárodní vyšetřovací komise pod mandátem Rada bezpečnosti OSN by měla do 25. ledna 2005 oznámit, zda zločiny v této oblasti nabyly rozměrů genocidy.

Amnesty International minulý týden uveřejnila zprávu, v které upozorňuje na konkrétní zločiny proti mezinárodnímu právu a věří, že tyto informace pomohou napravit situaci. Až stanou pachatelé zločinů spáchaných v občanské válce na jihu před spravedlností, bude to jasný signál pro ty, kteří stále páchají zločiny v jiných částech země, že doba beztrestnosti končí. Doposud ale nebyl před spravedlnost postaven žádný pachatel válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

13.8.2018

info.cz: Macron se u Putina přimluvil za Sencova