Zůstanou pachatelé zločinů v Súdánu beztrestní?

Mírová dohoda mezi súdánskou vládou a největší opoziční skupinou Súdánským lidovým osvobozeneckým hnutím/armádou (SPLM/A) zcela mlčí o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti, ke kterým v průběhu konfliktu na jihu země dlouhá léta docházelo. Dohoda z ledna tohoto roku neobsahuje ani žádné mechanismy k potrestání viníků. Amnesty International proto vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby pachatele postavila před Mezinárodní trestní soud. Svou zodpovědnost musí také přijmout súdánská vláda.

V průběhu občanské války na jihu Súdánu bylo spácháno nespočet zločinů, kterých se dopouštěly súdánská armáda a jimi podporované milice i ozbrojené opoziční skupiny. Vraždy, znásilňování, únosy, nerozlišující vzdušné bombardování, násilné vysidlování, demolice vesnic byly příznakem této občanské války. Zůstanou-li pachatelé nejhorších zločinů, které byly v průběhu dvaceti let v Súdánu spáchány, bez trestu, bude to jen bianco šek pro další pokračování násilí v zemi. Mezinárodní společenství by také kromě zapojení Mezinárodního trestního soudu mělo vyžadovat celkovou reformu súdánských zákonů a připravit dlouhodobý plán k ukončení beztrestnosti.

Ačkoli byla uzavřena mírová smlouva, násilí v západosúdánském Dárfúru neskončilo. Civilisté v Dárfúru dodnes stále čelí útokům a nemohou se vrátit do svých domovů. V počátcích se toto násilí navíc odehrávalo za mlčení mezinárodního společenství. Mezinárodní vyšetřovací komise pod mandátem Rada bezpečnosti OSN by měla do 25. ledna 2005 oznámit, zda zločiny v této oblasti nabyly rozměrů genocidy.

Amnesty International minulý týden uveřejnila zprávu, v které upozorňuje na konkrétní zločiny proti mezinárodnímu právu a věří, že tyto informace pomohou napravit situaci. Až stanou pachatelé zločinů spáchaných v občanské válce na jihu před spravedlností, bude to jasný signál pro ty, kteří stále páchají zločiny v jiných částech země, že doba beztrestnosti končí. Doposud ale nebyl před spravedlnost postaven žádný pachatel válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

1.2.2018

Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

1.2.2018

Deník o falešném propuštění Tanera Kilice

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.