Vánoční nadílka pro děti v uprchlických táborech

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 5.1.2005

Radost z Vánoc pocítily ve čtvrtek 23. prosince 2004 všechny děti žijící v uprchlických táborech v Zastávce u Brna a ve Zbýšově. Předvánoční program spojený s nadílkou dárků pro ně zajistila místní skupina Amnesty International v Brně. "Hračky pro děti uprchlíků jsme sbírali při festivalu Jeden svět v Uherském Hradišti. Ohlas byl velký a sešlo se nám mnoho krásných hraček..Těší nás, když můžeme informovat a současně pomáhat konkrétním lidem," říká Dagmar Dolejší z Amnesty International.

Členové Amnesty International byli uvítáni v dětských centrech uprchlických táborů, kde je čekala pestrá skupinka dětí různého věku, které přišly z mnoha často dosti vzdálených zemí. Komunikace probíhala bez problémů, i když se v rozhovorech mísila čeština, ruština a angličtina.Součástí zábavného odpoledne byly soutěže, zpívání českých a cizích koled, tancování a malování obrázků s vánoční tematikou. Z těchto kreseb chtějí členové brněnské skupiny uspořádat výstavu. Česká veřejnost se prostřednictvím dětských kreseb bude moci seznámit s problémy uprchlíků a s tím, jak slaví Vánoce jiné kultury. "To pomůže lepší integraci uprchlíků do společnosti a sníží se i míra předsudků a strachu z těchto lidí," říká Iva Katzerová z Amnesty International. Uprchlické děti také získaly balíčky s dárky, ze kterých měly velkou radost. Příjemnou předvánoční atmosféru si nakonec vychutnali všichni, kdo se v uprchlických táborech sešli - děti, skupina deseti studentů z Brna, i paní učitelka z dětského centra.

Téma uprchlíků je v nových souvislostech aktuální po vstupu České republiky do Evropské unie, protože se do velké míry změnila z tranzitní na cílovou zemi. Amnesty International ČR dlouhodobě upozorňuje především na bezútěšný stav uprchlíků prchajících před konfliktem v Čečensku.Česká republika udělila v loňském roce azyl pouze 39 ze 4 500 čečenských žadatelů. To znamená, že úspěšný byl jenom každý stopatnáctý žadatel z této země. Šokující je srovnání se sousedním Rakouskem, kde dostalo azyl 70 procent uprchlíků z této oblasti. Když nyní Česká republika uprchlíky odmítá, znemožňuje jim tím také získat azyl v jiných zemích Evropské unie a vážně je tak ohrožuje. "Naše společnost si musí uvědomit, že uprchlíci a cizinci jsou běžnou součástí života země, která patří do Evropské unie," říká členka Amnesty International Iva Katzerová.

Další informace poskytne: Dagmar Dolejší, tel: 724138011

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu