Nekontrolovaný dovoz zbraní roztáčí vlnu násilí v Súdánu

Amnesty International upozorňuje, že nekontrolovaný obchod se zbraněmi podněcuje masivní porušování lidských práv v súdánské provincii Darfúr. Konflikt trvající od února 2003 přerostl v otevřené násilí včetně zabíjení, znásilňování a mučení. Přes milion civilistů bylo nuceno opustit své domovy a humanitární situace v zemi je velmi vážná

Amnesty International vyzývá všechny státy, aby přijaly okamžité a konkrétní kroky k zastavení dodávek zbraní a dalšího vojenského materiálu, kterých je v Súdánu užíváno při porušování lidských práv civilních obyvatel. Bohužel i Česká republika byla nepřímo zapletena do podezřelých obchodů se Súdánem. Podle svědectví předáka odborů Podkrepa, které v květnu 2002 uveřejnil sofijský list Dněvnik, dodavatelská firma Beta Kas z Červen Brjagu rozebírala staré tanky z ČR a do Súdánu vyvážela jejich komponenty.

Zpráva, kterou tento týden uveřejnila Amnesty International, přímo jmenuje vlády, které v posledních letech vědomě povolily vývoz zbraní do Súdánu. Na seznamu se nacházejí i stálí členové Rady bezpečnosti OSN:

Vojenská letadla a jejich komponenty dodaly Rusko, Čína a Bělorusko; Litva prodala součástky do vrtulníků, ačkoli byla zaznamenána opakovaná bombardování vesnic těmito stroji.

Tanky, vojenská vozidla a děla, která jsou používána k nerozlišujícím a přímým útokům na civilní obyvatelstvo, vyvezly do země Bělorusko, Rusko a Polsko.

Granáty, pušky, pistole, munici a další lehké zbraně vyvezlo do Súdánu mnoho zemí, v největším množství však Čína, Francie, Irán a Saudská Arábie .

Vlády zemí uvedených ve zprávě Amnesty International svými dodávkami zbraní súdánským vůdcům umožnily užívat armádní sílu k útokům na civilní obyvatelstvo. Súdánská vláda tak byla schopná vytvořit a vyzbrojit nedisciplinované jednotky postrádající náležitý výcvik, které se záměrně a bez rozlišování dopouštěly zabíjení, rabování a vyhánění civilistů z jejich domovů. Amnesty International vyslechla stovky svědků těchto útoků. Vesnice ve velké části Darfúru byly zničeny a jejich obyvatelstvo je opustilo a uprchlo do Čadu, hlavního města Kartúmu nebo přečkává v táborech pro vysídlence přímo v Darfúru.

Darfúrský konflikt je o to tragičtější, že mezinárodní společenství, které se aktivně zapojilo do mírového procesu v severní a jižní části Súdánu, nerozpoznalo včas útoky podporované súdánskou vládou a nedokázalo zabezpečit ochranu civilního obyvatelstva. Přitom dnešní násilí v této oblasti, představuje děsivější verzi toho, co se již dříve odehrávalo v jižní části země. Zvláštní vyslanec OSN v Súdánu Jan Pronk letos v říjnu prohlásil, že súdánská vláda stále nezastavila útoky proti civilistům ani nezahájila odzbrojování milicí. "Obě strany nadále bojují - útok stíhá protiútok, msta a odplata. Vláda ke svým akcím, které sice postupně slábnou, někdy používá vrtulníky," řekl dále Jan Pronk. Podle prohlášení OSN z počátku listopadu se situace v zemi zhoršuje a napětí opět stoupá.

7.5.2018

Vazba znovu prodloužena...

27.4.2018

Mahadine je volný!

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

26.4.2018

Represe proti disentu mají nevyhnutelně neblahý dopad na svobodu projevu

Právnička a obhájkyně lidských práv Eren Keskin, který čelí až 140 různým obviněním za své nenásilné aktivity uvedla: „Snažím se, abych i přes všechna obvinění dál vyjadřovala své názory svobodně, ale jsem si také vědoma, že dvakrát přemýšlím, než něco řeknu nebo napíšu."