Nekontrolovaný dovoz zbraní roztáčí vlnu násilí v Súdánu

Amnesty International upozorňuje, že nekontrolovaný obchod se zbraněmi podněcuje masivní porušování lidských práv v súdánské provincii Darfúr. Konflikt trvající od února 2003 přerostl v otevřené násilí včetně zabíjení, znásilňování a mučení. Přes milion civilistů bylo nuceno opustit své domovy a humanitární situace v zemi je velmi vážná

Amnesty International vyzývá všechny státy, aby přijaly okamžité a konkrétní kroky k zastavení dodávek zbraní a dalšího vojenského materiálu, kterých je v Súdánu užíváno při porušování lidských práv civilních obyvatel. Bohužel i Česká republika byla nepřímo zapletena do podezřelých obchodů se Súdánem. Podle svědectví předáka odborů Podkrepa, které v květnu 2002 uveřejnil sofijský list Dněvnik, dodavatelská firma Beta Kas z Červen Brjagu rozebírala staré tanky z ČR a do Súdánu vyvážela jejich komponenty.

Zpráva, kterou tento týden uveřejnila Amnesty International, přímo jmenuje vlády, které v posledních letech vědomě povolily vývoz zbraní do Súdánu. Na seznamu se nacházejí i stálí členové Rady bezpečnosti OSN:

Vojenská letadla a jejich komponenty dodaly Rusko, Čína a Bělorusko; Litva prodala součástky do vrtulníků, ačkoli byla zaznamenána opakovaná bombardování vesnic těmito stroji.

Tanky, vojenská vozidla a děla, která jsou používána k nerozlišujícím a přímým útokům na civilní obyvatelstvo, vyvezly do země Bělorusko, Rusko a Polsko.

Granáty, pušky, pistole, munici a další lehké zbraně vyvezlo do Súdánu mnoho zemí, v největším množství však Čína, Francie, Irán a Saudská Arábie .

Vlády zemí uvedených ve zprávě Amnesty International svými dodávkami zbraní súdánským vůdcům umožnily užívat armádní sílu k útokům na civilní obyvatelstvo. Súdánská vláda tak byla schopná vytvořit a vyzbrojit nedisciplinované jednotky postrádající náležitý výcvik, které se záměrně a bez rozlišování dopouštěly zabíjení, rabování a vyhánění civilistů z jejich domovů. Amnesty International vyslechla stovky svědků těchto útoků. Vesnice ve velké části Darfúru byly zničeny a jejich obyvatelstvo je opustilo a uprchlo do Čadu, hlavního města Kartúmu nebo přečkává v táborech pro vysídlence přímo v Darfúru.

Darfúrský konflikt je o to tragičtější, že mezinárodní společenství, které se aktivně zapojilo do mírového procesu v severní a jižní části Súdánu, nerozpoznalo včas útoky podporované súdánskou vládou a nedokázalo zabezpečit ochranu civilního obyvatelstva. Přitom dnešní násilí v této oblasti, představuje děsivější verzi toho, co se již dříve odehrávalo v jižní části země. Zvláštní vyslanec OSN v Súdánu Jan Pronk letos v říjnu prohlásil, že súdánská vláda stále nezastavila útoky proti civilistům ani nezahájila odzbrojování milicí. "Obě strany nadále bojují - útok stíhá protiútok, msta a odplata. Vláda ke svým akcím, které sice postupně slábnou, někdy používá vrtulníky," řekl dále Jan Pronk. Podle prohlášení OSN z počátku listopadu se situace v zemi zhoršuje a napětí opět stoupá.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.