Svetlanu Kovalevu české úřady nevydají

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 19.11.2004

Amnesty International vítá rozhodnutí ministra spravedlnosti nevydat ženu do Ruska. Po více než dvou letech strávených ve vazební věznici v Brně-Bohunicích byla ve čtvrtek 4. listopadu propuštěna ruská novinářka Svetlana Kovaleva.

Zadržována byla od září roku 2002 a Ruská federace požadovala její vydání z důvodu podezření z účasti na loupeži. O propuštění z vydávací vazby a zrušení vydávacího řízení rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec. Organizace pro lidská práva Amnesty International ministrovo rozhodnutí vítá. Poté, co Krajský soud v Brně a později Vrchní soud v Olomouci shodně určily, že vydání do Ruska je přípustné, se jedná o přelomové rozhodnutí - je to poprvé, co české úřady nevydaly ruského občana k trestnímu stíhání do Ruské federace.

"Rozhodnutí ministra spravedlnosti velmi oceňujeme, v případě vydání by Svetlaně Kovalevě hrozilo hrubé, ponižující a nelidské zacházení," říká předsedkyně Amnesty International v České republice Barbara Resnerová. Vydávací řízení bylo zrušeno a Svetlaně Kovalevě tak již vydání do Ruské federace nehrozí.

Novinářka nyní znovu žádá v České republice o azyl. Již jednou Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR její žádost o azyl zamítl, na toto rozhodnutí však Kovaleva podala žalobu. "Jak s obviněnými, tak s odsouzenými je zacházeno nelidským způsobem a dle měřítek evropské kultury je zřejmé, že ponížení a pokoření dosahuje v ruských věznicích mimořádného stupně," uvedla Svetlana Kovaleva. Brněnský Krajský soud poté konstatoval, že při zamítnutí udělení azylu nebyl dostatečně brán v potaz reálný stav lidských práv v ruských věznicích a vyšetřovacích vazbách.

Podle zpráv nevládních organizací je situace ve věznicích značně znepokojující, totéž se týká průběhu vyšetřování. Rozšířeným prostředkem vymáhání přiznání z podezřelých podle Amnesty International stále zůstává mučení, brutální nátlak na obviněné zahrnuje i používání elektrošoků, sexuální násilí a vyhrožování rodině obviněného.

Na nelidské podmínky upozorňuje také další mezinárodní organizace Human Rights Watch. Ta poukazuje na fakt, že policejní násilí je v Ruské federaci užíváno stále ve velké míře k vynucení přiznání nebo k tomu, aby policisté donutili oběti policejní brutality o podmínkách ve vyšetřovacích vazbách mlčet. Podle zjištění Amnesty International jsou ženy oběťmi mučení a nelidského zacházení ve věznicích v celé Ruské federaci, pachatelé se však stále těší značné míře beztrestnosti.

Další informace podá: Jana Sobotková, Amnesty International Brno, tel. 604 131 052, brno@amnesty.cz

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...