Kampaň za zrušení trestu smrti

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 19.11.2004

Při příležitosti Mezinárodního dne proti trestu smrti, který se konal v neděli 10. října 2004, představila Amnesty International svou strategii, jak dosáhnout celosvětového zrušení trestu smrti.

Organizace se o ukončení poprav odsouzenců zasazuje již od svého vzniku v roce 1961. "Trest smrti představuje konečné a nezvratné popření lidských práv a je v rozporu s hodnotami lidskosti. Ve skutečnosti je tento trest často zneužíván a udělován v nespravedlivých procesech nebo z politických důvodů.

V případě justičních omylů nedává navíc žádnou možnost nápravy," prohlásila generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. Když Amnesty International uspořádala svou první Mezinárodní konferenci o trestu smrti v roce 1977, byl trest smrti zcela zrušen pouze v 16 zemích. Do dnešního dne se situace výrazně zlepšila, 80 zemí zrušilo trest smrti úplně, v 15 zemích je trest udělován pouze ve výjimečných případech a v dalších 23 státech je sice trest smrti uzákoněn, ve skutečnosti však není využíván. Mezi poslední státy, které se rozhodly pro úplné zrušení trestu smrti, patří například Turecko.

I přes tento pokrok je trest smrti stále rozšířen a vykonáván v mnoha oblastech. V roce 2003 bylo popraveno nejméně 1146 osob ve 28 státech. Nad dalšími 2756 osobami byl rozsudek trestu smrti vynesen. Tato čísla však nejsou úplná, neboť zachycují pouze ty případy, které se podařilo zdokumentovat. Většina poprav, celkem 84 procent, byla v loňském roce provedena čtveřicí států, kterou tvoří Čína, Irán, USA a Vietnam. Na území Číny, Demokratické republiky Kongo, Iránu, Pákistánu a USA je možné k trestu smrti odsoudit dokonce i děti. V oblasti Evropy a Střední Asie je trest smrti zaveden pouze v Bělorusku a Uzbekistánu.

Evropská unie vyhlásila úsilí o celosvětové zrušení trestu smrti za součást své oficiální politiky. Splnění tohoto cíle však bude vyžadovat veliké úsilí. V letošním roce se proti zrušení trestu smrti na svém území vyslovilo 64 států. Také veřejné mínění v mnoha zemích je tomuto trestu nakloněno a schvaluje jej jako nástroj pro snížení kriminality a oslabení terorismu.

Amnesty International zahájila tento měsíc kampaň nazvanou "Evropa a Střední Asie - oblast bez trestu smrti".

Kampaň můžete podpořit podpisem petice, kterou naleznete na adrese web.amnesty.org/pages/deathpenalty-041004-petition-eng.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...