Súdán: smrt a ničení v Darfúru neustávají

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 1.7.2004

Vraždění a znásilňování civilistů je v africkém Súdánu na denním pořádku. Podle zprávy Amnesty International, jejíž zástupci se nedávno vrátili z cesty mapující situaci súdánských uprchlíků v Čadu, jsou za rozsáhlé porušování lidských práv mezi civilisty v Darfúru odpovědné ozbrojené milice (Džandžawid) podporované ozbrojenými složkami Súdánské vlády.

"Naše cesta znovu potvrdila systematické a organizované ničení vesnic, které způsobuje, že lidé jsou nuceni opouštět své domovy v Darfúru," uvedla AI. "Džandžawidové, mnohdy ve vojenských uniformách a doprovázení vojáky, útočí na vesnice ne jednou, ale často vícekrát, než donutí obyvatele utéci. Místní lidé uváděli případy dvou masových poprav bez rozsudku soudu v Murli a Deleidž, které vykonali vojáci a džandžawidové."

Mezinárodní obavy doprovázející hrůzu a ničení v Darfúru se nutně musí promítnout do života lidí. Súdánská vláda zatím neučinila účinná a rychlá opatření, jež by přeťala děsivý kruh vraždění a znásilňování, který roztáčejí džandtawídské milice a jehož obětí jsou obyvatelé Darfúru. Objevují se sice náznaky mírového ujednání mezi chartúmskými úřady a Armádou osvobození súdánského lidu (SPLA). V Darfúru je však stále válka v plném proudu.

"Násilné činy zaměřené proti civilistům byly nejen v rozporu s mezinárodními standardy lidských práv, ale také cíleně rozbíjely a narušovaly sociální strukturu místního obyvatelstva. Očití svědci popisují systematické zabíjení obyvatel, které se odehrávalo dokonce i v mešitách. Dále mluví o znásilňování žen a dívek, jejichž manželé nebo rodiče jsou nuceni přihlížet. Objevily se i případy upálení starých žen v jejich domech," uvedli zástupci AI.

Stovky tisíc lidí byly donuceny opustit domovy v Darfúru. Někteří museli hledat přístřeší v přelidněných městech země. Tato místa pociťují drastický nedostatek základních prostředků - jídla, vody, stanů a lékařského vybavení. Tisíce dalších se snaží dosáhnout východní hranice Čadu, a to i přes značná rizika. Jeden z uprchlíků řekl zástupcům AI: "Přišel jsem o všechno. Nemám nic než prsty na rukou." Jiný dodal: "Dokud nebudu moci zaručit bezpečí rodiny, nechci se vrátit domů."

Třináctiletý chlapec vypráví, že byl unesen ozbrojenci a džandžawídy z farmy a odvezen do tábora nedaleko Chartúmu. Tam byl svlečen donaha a bičován. Jiný mladík byl držen tři týdny v džandžawídském táboře, než se mu podařilo uprchnout.

Jedním z cílu mise AI bylo zmapovat násilí namířené proti ženám. "Přijeli a odvedli naše ženy a dcery. Nestyděli se je znásilnit přede všemi," odpověděl náčelník jedné z vesnic na otázku ohledně násilí na ženách. Jedna z žen vyprávěla, jak ji a skupinu dívek odvedli útočníci v khaki uniformách i civilních šatech a znásilňovali je opakovaně po dobu tří dnů. Řekli jim: "Příště přijedeme a zabijeme vás všechny. I děti."

Příměří podepsané súdánskou vládou a Súdánským osvobozeneckým hnutím/armádou (SLM/A) a Hnutím za rovnost a spravedlnost (JEM) nic nezměnilo na faktu, že civilisté v Darfúru a uprchlíci ve východním Čadu jsou terčem násilných činů. Ani po dvou měsících od podepsání příměří nefungují pozorovatelé, kteří na jeho dodržování měli dohlížet. Není jasné, jak efektivní by mohla být práce devadesáti pozorovatelů (60 vojáků a 30 civilistů) na území velikosti Francie, kde je vraždění a násilí na denním pořádku.

Mezinárodní společenství by mělo zajistit Africké Unii dostatečnou podporu, a to politickou i logistickou, a jejich zprávy musí být veřejné. Amnesty International znovu naléhá, aby byli do země vysláni pozorovatelé pod mandátem Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Ti by monitorovali situaci v Darfúru. "Při takovém množství případů znásilnění s traumatickými následky je nutné, aby mezi pozorovateli byli také odborníci na sexuální a jiné násilí páchané na ženách," říká AI.

22. května džandžawídové porušili klid zbraní a zavraždili nejméně 40 vesničanů. Současně vypálili pět vesnic včetně vesnic Tabaldía a Abkaradže, patnáct kilometrů jižně od Nyaly. Podle zpráv dorazili na místo někteří v armádních uniformách, někteří na velbloudech nebo koních. V den, kdy byla podepsána smlouva o pozorovatelích - 28. května - bombardovalo súdánské letectvo vesnici Tabet. V té době se zde konal trh a podle dostupných zpráv bylo zabito 12 lidí. Súdánské úřady tyto aktivity popřely a obvinily z porušení příměří SLA a JEM. "Džandžawídové, kteří napadli vesnici Tabaldía, přišli z bývalého armádního výcvikového tábora v Dumai, nedaleko Nayly," uvedli vyslanci AI. "Vláda se nezabývá otázkou beztrestnosti džandžawídů, spíše je postupně integruje do úřadu armády."

Vyslanci zdůraznili, že uprchlíci na hranicích Čadu zažívají trvalý strach z útoků džandžawídů. "Pouze za předpokladu, že budou podniknuty kroky, které milicím zabrání porušovat lidská práva, získají tito lidé nějakou důvěru v budoucnost," řekli vyslanci. Zprávy pocházející od Súdánců z Čadu a Darfúru naznačují, že džandžawídové okupují mnohé z opuštěných vesnic.

Další zprávy on-line ohledně darfúrské krize lze nalézt na: http://web.amnesty.org/pages/sdn-index-eng http://web.amnesty.org/pages/sdn-index-esl http://web.amnesty.org/pages/sdn-index-fra http://web.amnesty.org/pages/sdn-index-ara

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...