Amnesty International vítá zamítnutí vývozu radarů Věra do ČLR

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 1.7.2004

Amnesty International ČR vítá rozhodnutí vlády o odebrání licence na vývoz radarů Věra do ČLR. Revizi již udělené licence způsobenou nátlakem ze zahraničí však považuje za politováníhodné svědectví o stavu českých kontrolních mechanismů.

Publicita spojená s kauzou Věra nicméně ukázala, že v principu neexistují překážky pro zveřejňování podrobných informací o licenčním řízení, a to dokonce ani v jeho průběhu. Připravovaná česká výroční zpráva o vývozu zbraní by podle názoru AI ČR měla obsahovat podrobný seznam již zamítnutých vývozních licencí, a to včetně důvodů vedoucích k zamítnutí licence, jak je to běžné například ve zprávě nizozemské. Revize vývozní licence firmy Omnipol ovšem není nijak zásadním průlomem. Již v devadesátých letech bylo na nátlak našich spojenců upuštěno od vývozu tanků T-72 do Sýrie.

Na druhé straně však řada obchodů, u nichž existovalo daleko jednoznačnější spojení mezi prodejem českých zbraní a jejich možným zneužitím, byla uskutečněna, neboť podobný zahraniční tlak chyběl. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku šlo například o vývozy zbraní, náhradních dílů a munice do Alžírska a Indonésie, přičemž v těchto zemích probíhá občanská válka. Dále se jednalo o zásilku munice do Paraguaye, která je centrem pašování zbraní pro celou Latinskou Ameriku a o dodávku náhradních dílů pro tanky, určenou vojenskému režimu na Srí Lance.

Zatímco zastavením vývozu radarů dala vláda jasně najevo své stanovisko ke způsobu řešení sporu mezi ČLR a Tchaiwanem, v jiných případech nechává obchodníky se zbraněmi bohatnout na lidském utrpení, které jejich smrtonosné zboží pomáhá vytvářet nebo udržovat.

V případě zájmu o další informace kontaktujte: Karel Dolejší Koordinátor kampaně "Zbraně pod kontrolu!" Amnesty International ČR tel.: +420 606 175 602

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...