OSN: Smlouva o obchodu se zbraněmi zablokována

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 4.4.2000

Amnesty International je velmi zklamaná výsledkem konference v OSN. Veto Sýrie, Íránu a Severní Koreje považuje za cynický krok.

28. března 2013 nebyla v New Yorku na půdě OSN konsenzuálně přijata Smlouva o obchodu se zbraněmi, která má za cíl zabránit státům v transferu zbraní do takových zemí, kde hrozí jejich použití k páchání genocidy, zločinům proti lidskosti nebo válečným zločinům. Írán, Sýrie a Severní Korea rozhodnutí o přijetí smlouvy vetovaly.

Svět tak stále nemá dohodu, která by regulovala mezinárodní obchod se zbraněmi. Ačkoli podobné dokumenty ošetřují třeba obchod s banány nebo dinosauřími kostmi.

Všechny tři státy, které smlouvu vetovaly, čelí stejným sankcím včetně zbrojního embarga. Všechny tři drží rekordy v porušování lidských práv – například použily zbraně proti svým vlastním občanům. Zvěrstva, která se v těchto zemích děla a dějí, jsou přesně ten typ zacházení, kterému chtěl návrh Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabránit.

„Rozhodnutí Íránu, Sýrie a Severní Koreje zabránit jednohlasnému schválení smlouvy je cynické a ostudné,“ prohlásil zklamaný expert na problematiku zbraní Amnesty International Brian Woods a dodal: „Státy se musejí v procesu schvalování pohnout kupředu tak rychle, jak jen to bude možné. Rezoluce OSN, která umožnila tuhle diplomatickou konferenci o smlouvě, také uvádí, že když státy nedosáhnou konsenzu, rozhodne Valné shromáždění OSN.“

Navrhovaná smlouva zaváže všechny vlády k tomu, aby precizně hodnotily rizika transferu zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich použití k vážnému porušení lidských a humanitárních práv. Státy se shodly, že tam, kde je tento risk reálný a nemůže být nijak zmírněný, se transfer zbraní neuskuteční.

„Vetováním smlouvy Írán, Sýrie a Severní Korea ukázaly, jakým výzvám a pochybám musela občanská společnost a státy, které byly pro přijetí smlouvy, během jednání čelit. V kampani za přijetí silné smlouvy Amnesty International vyzývala státy, aby přispěly k záchraně životů a omezení lidského utrpení. Naštěstí většina vlád tomu věnovala pozornost a nutnost přijetí smlouvy si uvědomila. Tyto 3 státy však nikoli,“ uvedla Widney Brownová, ředitelka Oddělení mezinárodního práva Amnesty International.

Očekává se, že návrh Smlouvy o obchodu se zbraněmi bude přijat Valným shromážděním OSN na jeho následujícím zasedání. Tím, že zničily silnou konsenzuální dohodu závaznou pro všechny státy ale Sýrie, Írán a Severní Korea ukázaly, jak křehké tyto dohody jsou.

Navzdory masové podpoře smlouvy dokázaly některé státy, že je pro ně důležitější politická moc a ekonomické zájmy než ochrana jejich vlastních občanů před zabíjením.

Největší vývozci zbraní, na které Amnesty apelovala ve své kampani, se proti smlouvě nepostavily (USA, Čína, Rusko, Francie, Velká Británie). Je to i zásluha vás, kteří jste v tom byli prostřednictvím zbrane.amnesty.cz s námi. DĚKUJEME!

Reakce Briana Wooda, Widney Brownové a také klíčové akce kampaně Amnesty International si můžete přiblížit v následujícím videu.

A přečíst si můžete finální návrh Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty, ATT).

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu