Násilí proti demonstrantům v Turecku pokračuje - pomozte podpisem nebo přijďte na demonstraci!

  Článek

publikován 30.11.-0001

Pokojná demonstrace proti ničení parku Gezi v Istanbu kvůli výstavbě byla hrubě narušena policií - vodní děla, slzný plyn a desítky zraněných. Upozorněme společně na zásah, který porušuje mezinárodní lidskoprávní standardy!

Od úterka 28. května protestovali lidé v centru Istanbulu proti developerským zásahům v parku Gezi. Bylo jich pár stovek. 30. května zasáhla policie proti jejich pokojnému protestu vodními děly a slzným plynem. Desítky lidí jsou zraněny. Pozorovatelé Amnesty byloi zbiti obušky a zasaženi slzným plynem. V pátek 31. odpoledne jsou lidí v okolí nejméně 4000 a brutální zásahy policie pokračují. Izmir, Adana a Ankara plánují podpůrné solidární demonstrace.

Zásahy policie proti demonstrantům jsou nepřiměřené, nepřijatelné a porušují mezinárodní lidskoprávní standardy.

Istanbulští činitelé musí okamžite ukončit policejní násilí vůči protestujícím.

Amnesty International vyzývá své sympatizanty: napište turecké ambasádě v Praze!

Dopis adresovaný J.E. p. Cihadu ERGINAYOVI, Na Ořechovce 69, 162 00, Praha může mít následující znění:

*Vážený pane Erginayi,

jsem znepokojen/a nepřiměřenými zásahy policie, které jsou v Turecku na denním pořádku. Poslední případ se jedná zásahu v parku Gezi a náměstí Taksim ze 30. a 31. května, při kterém policie použila obušky, vodní děla a slzný plyn a zranila několik desítek pokojně protestujících lidí.

Jakákoli rozhodnutí o rozprášení shromáždění by měla být přijata pouze v krajním případě a v souladu se zásadami nezbytnosti a přiměřenosti. Mezinárodní standardy vyžadují, aby se policie vyhnula násilí nebo pokud to není možné, omezila použití síly na nezbytné minimum. Vyzývám proto turecké orgány, aby provedly rychlé, nezávislé a nestranné vyšetřování těch, kteří použili nadměrnou a zbytečnou sílu a zajistily stíhání odpovědných lidí. Policie zasahovala neadekvátně i v dalších dnech protestů. Je nezbytné, aby příslušné orgány ukončily špatné zacházení se zadrženými protestujícími při zatýkání a ve vazbě a umožnily jim přístup ke zdravotní péči.

Žádám také, aby turecké orgány zajistily právo demonstrantů na pokojné shromažďování a svobodu projevu.*

Další fotografie ze zásahu můžete najít na webu http://occupygezipics.tumblr.com/

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...