Stepan Ziminov, jeden z vězňů z Blatného náměstí, bude propuštěn na svobodu

22. června vyhověl regionální soud v Tveru žádosti Stepana Ziminova o podmínečné propuštění.

Podle informací deníku Novaja Gazeta bude Stepan Ziminov z trestanecké kolonie propuštěn buď 22. nebo 23. června, v závislosti na rychlosti doručení soudního rozhodnutí do kolonie.

Ziminovův právník pro Novaja Gazeta sdělil, že případ byl založen na nepodložené zprávě zaměstnance kolonie, které tvrdila, že Stepan Ziminov je „osobou se sklony k útokům“ na personál trestanecké kolonie. Zástupce ředitele kolonie pro oblast vzdělávání ovšem sdělil, že vůči chování Stepana Ziminova nebyly vzneseny žádné stížnosti. Tato inkonzistence během odvolacího procesu pracovala v jeho prospěch.

„Sice jsme s odvoláním uspěli, ale budeme ještě muset zjistit, který zaměstnanec sepsal onu stížnost,“ sdělil Ziminovův právník ruským novinářům.

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

15.6.2020

Čína: Zoom se nesmí stát nástrojem ve státem sponzorované cenzuře

Webmeetingová společnost Zoom zasahovala do online setkání čínských aktivistů, kteří si chtěli připomenout masakr na Náměstí nebeského klidu.

25.2.2020

Myanmarský filmař je na svobodě!

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi byl 21.2. 2020, dva měsíce před oficiálním vypršením trestu, propuštěn na svobodu. Ještě v listopadu mu přitom hrozily další dva roky vězení.

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.