Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

  Článek

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

Masakr více než 8000 muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995 odhalil tragické chyby v tom, jak OSN reagovala na válku v Bosně. O dvacet let později je neschopnost Rady bezpečnosti OSN uznat toto zabíjení za genocidu urážkou památky mrtvých.

řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

 

"Toto rozhodnutí bylo mnohem víc, než jen uznáním událostí v Srebrenici jako genocidy. Bylo také pokusem o zajištění spravedlnosti obětem a dlouhodobou podporou těch, co přežili, včetně obětí sexuálního násilí. Rovněž se měl vyjasnit osud více než 8000 stále pohřešovaných obětí války. "

"Vítáme, že Spojené království, které vede jednání o návrhu usnesení, a další členové Rady bezpečnosti podporující text, stojí pevně za tím, že události v Srebrenici byly genocidou. To je nezbytným předpokladem pro usmíření a popírání genocidy snižuje utrpení obětí a jejich rodin, "řekl John Dalhuisen.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...