Ruský soud poslal Sencova na dvacet let do vězení

Článek

Zastavte mučení   Ukrajina publikován 25.8.2015

Ruský vojenský soud dnes za údajný terorismus odsoudil ukrajinského filmového režiséra k dvacetiletému trestu. Obžaloba pro něj původně požadovala trest ještě o tři roky vyšší, obhajoba naopak zproštění viny. Soud zároveň vynesl rozsudek i nad jeho údajným společníkem Oleksandrem Kolčenkem. Ten si ve vězení odsedí deset let. Po vynesení rozsudku oba odsouzení s úsměvem zazpívali ukrajinskou hymnu. Soud Sencova uznal vinným z vytvoření teroristické skupiny a jejího vedení, dvou teroristických útoků a přípravy dalšího. Dále pak z nezákonného držení zbraně a pokusu o získání výbušnin. Sencovovo zadržení už dříve kritizovali zástupci OSN, EU a lidskoprávních organizací. K jeho propuštění vyzvaly filmové svazy na Ukrajině a v Rusku a řada dalších organizací. Podpořili ho i režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda. K propuštění Sencova vyzvalo i české ministerstvo zahraničí nebo Česká filmová a televizní akademie.

Aktuální petice

Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

Aktuální počet podpisů: 1172 Náš cíl: 3000

Podepíšu