Po jednání ministrů EU znovu vyniká smutné selhání Evropy v reakci na globální uprchlickou krizi

  Článek

Migrace publikován 14.9.2015

Zástupci Evropské unie (EU) opět naprosto selhali v úkolu jít společně příkladem a reagovat na světovou uprchlickou krizi, prohlásila Amnesty International po mimořádném jednání evropských ministrů vnitra v Bruselu.

Ministři vnitra členských států EU se setkali k diskusi o řadě nových návrhů Evropské komise, jako například nouzový mechanismus přemisťování. Ten by měl ulehčit členským státům v přední linii, kde uprchlíci trpí v důsledku bortícího se azylového systému EU. Setkání skončilo přijetím návrhu z května tohoto roku k přemístění pouhých 40 000 lidí ze zemí první linie, na ambicióznějších návrzích na přemístění dalších 120 000 osob se ministři nedokázali shodnout.

„Navrhované plány byly přinejlepším útržkovité, komplexnímu řešení uprchlické krize ze strany EU se nepodobaly. Ministři se ale ani na nich nezvládli domluvit,“ uvedla Iverna McGowanová, ředitelka kanceláře Amnesty International pro evropské instituce.

„Uprchlická krize den za dnem narůstá, zatímco EU zůstává paralyzovaná a nerozhodná.“

Po dlouhých diskusích ministři schválili mimořádný dočasný mechanismus k přemístění 40 000 lidí v průběhu dvou let ze států první linie – Itálie a Řecka – do dalších členských zemí. K této dohodě ale dospěli až po měsících diskuse (Evropská komise tento návrh předložila v květnu). Další desítky tisíc uprchlíků navíc zůstávají v úděsných podmínkách ve státech první linie bez naděje na přesun v dohledné době.

Ministři se nedokázali shodnout na přijetí návrhu k přemístění dalších 120 000 lidí a odložili ho na další setkání Rady v říjnu. Návrhy navíc obecně neobsahují prostor pro vlastní vůli přemisťované osoby. Existují proto závažné obavy z potenciálních detencí a nuceného přemístění osob do členských států, v nichž například nemají příbuzné a hrozí jim jen omezená možnost integrace.

Amnesty International předložila detailní, konkrétní návrhy na reformu selhávajícího azylového systému EU. Mezi ně patří opatření zajišťující osobám, které potřebují mezinárodní ochranu, bezpečnou a legální cestu do Evropy a důstojný, bezpečný život v Evropě.

„EU navrhuje jako řešení uprchlické krize přemisťování. I když pomineme neadekvátní provádění těchto opatření, přemisťování není udržitelnou cestou, jak žadatelům o azyl a uprchlíkům pomoci,“ řekla k tomu Iverna McGowanová.

„Závažnou situaci v prvních zemích příchodu je možné zlepšit umožněním vstupu do dalších zemí EU bezpečnými a legálními cestami a oboustranným uznáním statutu uprchlíka. Nutně potřebujeme úplně přepracovat přístup EU k azylu – ne další překážky a hašteření o kvóty.“

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...