Barma propustila 6 966 vězňů

Úspěch

V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

Vládní úřady v Barmě propustily v červenci 2015 téměř 7 tisíc lidí v rámci prezidentské amnestie. Mezi nimi je nejméně 11 politických vězňů.

Rupert Abbott, ředitel výzkumu Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik uvedl, že jejich propuštění Amnesty samozřejmě potěšilo, stejně jako jejich rodiny „Avšak zůstává skutečností, že nikdo z nich neměl být ani uvězněn“.

Mezi propuštěnými vězni svědomí je několik novinářů, aktivistů a vůdčích osobností muslimské komunity Rohingů. Navzdory amnestii nadále zůstávají ve věznicích další političtí vězni.

Původní zdroj: V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

5.12.2016

Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.