Barma propustila 6 966 vězňů

Úspěch

V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

Vládní úřady v Barmě propustily v červenci 2015 téměř 7 tisíc lidí v rámci prezidentské amnestie. Mezi nimi je nejméně 11 politických vězňů.

Rupert Abbott, ředitel výzkumu Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik uvedl, že jejich propuštění Amnesty samozřejmě potěšilo, stejně jako jejich rodiny „Avšak zůstává skutečností, že nikdo z nich neměl být ani uvězněn“.

Mezi propuštěnými vězni svědomí je několik novinářů, aktivistů a vůdčích osobností muslimské komunity Rohingů. Navzdory amnestii nadále zůstávají ve věznicích další političtí vězni.

Původní zdroj: V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

25.4.2016

Salah al-Khawaja propuštěn, Ebrahím Šaríf zase ve vězení

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.