Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Článek

Migrace   Afghánistán publikován 19.10.2015

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

Po prvním známém případě střílení na evropských hranicích, apeluje Amnesty na bulharského ministra vnitra, aby zajistil, že vyšetřování případu smrti afghánského žadatele o azyl na bulharsko-turecké hranici, které se odehrálo 15. října v noci, bude vedeno nezávisle, důkladně a efektivně a výsledky budou zveřejněny. Amnesty International také vyzývá bulharské úřady, aby zajistily, že všichni svědci střelby budou vyslechnuti a budou mít možnost popsat události beze strachu z pronásledování, zastrašování či hrozeb.

Podle rozsáhlých zpráv ve sdělovacích prostředcích byla v noci 15. října okolo 22h zadržena skupina asi 50 lidí (zřejmě Afghánců) bulharskou pohraniční policií poblíž jihovýchodního města Sredets asi 30km od bulharsko-turecké hranice. Podle prohlášení vydaných bulharskými úřady 16. října, kladla prý skupina uprchlíků během zatýkání odpor, proto byl jedním ze strážníků do vzduchu vystřelen varovný výstřel, který se odrazil a smrtelně zranil jednoho z mužů, který při převozu do nemocnice zemřel.

Dle zpráv ve sdělovacích prostředcích, zahájilo místní zastupitelství města Burgas vyšetřování případu. Amnesty International vítá tento vývoj a apeluje na bulharské úřady, aby důkladně vyšetřily, zda jednala pohraniční policie v souladu s bulharskými zákony a mezinárodními lidskoprávními standardy závaznými pro Bulharsko a zda použití síly bylo adekvátní a přiměřené vzhledem k okolnostem celého incidentu.

Amnesty International připomíná bulharským úřadům, že dle mezinárodních lidskoprávních zákonů a standardů, které mají chránit právo na život a na tělesnou a duševní integritu, mají donucovací orgány povinnost vyhnout se a minimalizovat použití síly a vždy by měly dodržet kritéria přiměřenosti a nezbytnosti.

Bulharské orgány musí také zajistit, aby každé zraněné osobě byla poskytnuta pomoc a lékařská péče, a to co nejdříve je to možné. Vlády musí zajistit efektivní vyšetřovací postupy jakékoli události, kdy je někdo zraněn v důsledku použití síly ze strany policie a musí také zajistit, aby svévolné použití síly či její zneužití policií bylo potrestáno jako trestný čin.

Zbytek skupiny byl zadržen a je držen v detenčním centru Elhovo. Amnesty International apeluje na bulharské orgány, aby zajistily, přístup těchto lidí k azylovému řízení a adekvátní přijetí. V minulosti byly totiž zdokumentovány případy, kdy byli žadatelé o azyl převezeni z pohraniční policejní vazby do detenčního zařízení, kde jim byl přístup k pomoci a azylovému řízení omezen.

Pozadí případu

V roce 2015 byl zaznamenán významný nárůst uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, kteří vstupují do Evropy přes hranici s Tureckem (okolo 21 000 lidí). Počet nově příchozích se naopak snížil v roce 2014 na přibližně 3000 osob (ve srovnání s rokem 2013, kdy to bylo 11 000 osob) v důsledku dokončení 33 kilometrového plotu na hranici s Tureckem a rozmístění rozsáhlého pozorovacího systému, který zahrnuje senzory, termální kamery a hlídky pohraniční policie.

Mezinárodní i národní organizace, mezi nimiž je i Amnesty International, zdokumentovaly obvinění z násilných vytlačování uprchlíků a migrantů bulharskou policií za hranici s Tureckem. V březnu zemřeli dva jezídi na podchlazení na turecké hranici poté, co prý byli násilně vytlačeni za hranici a biti bulharskou policií. Interní vyšetřování, které bylo v případě zahájeno, bylo zastaveno, jelikož bulharské orgány nebyly schopny určit místo, kde k incidentu došlo. Žádné další vyšetřování neprobíhá a bulharské orgány tato obvinění vždy popřely.

Aktuální petice

Norsko

Mladé studentce hrozí deportace do Afghánistánu - země, kterou nikdy ani nenavštívila

Osmnáctiletá studentka afghánského původu Taibeh Abbasiová je v bezprostředním ohrožení deportace do Afghánistánu, země, ve které nikdy nebyla. Navzdory rostoucímu počtu civilních obětí v zemi, je Kábul podle Norska bezpečným místem pro návrat. V případě deportace do válkou rozpolceného Afghánistánu by byla Taibeh Abbasiová vystavena riziku vážného porušování lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 2495 Náš cíl: 3000

Podepíšu