Amnesty: Ministr Chovanec šíří svými výroky o migraci strach a nenávist

  Článek

Migrace   Česká republika publikován 3.11.2015

Amnesty International ČR je znepokojena postoji k současné migrační krizi a jejímu řešení, které ve svých výrocích deklaruje český ministr vnitra Milan Chovanec.

V pátek 30. října v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vyjádřil několik skutečností, se kterými lidskoprávní organizace Amnesty International rozhodně nemůže souhlasit a nechat je bez reakce:

Na dotaz Aktuálně, zda podle ministra šíří prezident Zeman paniku, když mluví o tom, že ČR čeká šaría, sekání rukou zlodějům a kamenování, ministr Chovanec odpovědě, že si nemyslí, že by to bylo šíření paniky a domnívá se, že prezident říká, co si myslí většina lidí.

Amnesty na to konto upozorňuje, že žádné evropské země, kde je početnější muslimská komunita, nemáme zprávy o tom, že by zde bylo oficiálně zavedeno právo šaría, či že by to bylo v procesu. Podobné je to s kamenováním nebo sekáním rukou a není žádný důvod, proč by se tomu tak mělo dít v ČR. Takovéto nepodložené a štvavé výroky z úst prezidenta jsou naprosto nepřijatelné a jen vyhrocují současnou velmi vážnou situaci způsobenou největší migrační krizí od druhé světové války. Situace si žádá konstruktivní řešení a pravdivé informování veřejnosti založené na faktických argumentech.

Milan Chovanec také připomíná, že nás OSN kritizuje za poměry v českých detenčních zařízeních a sama snížila potravinovou podporu v uprchlických táborech z důvodu nedostatku peněz. Místo aby avizovala problém a požádala o pomoc.

Amnesty takovéto řetězení souvislostí odmítá s tím, že je naprosto nepravdivé - OSN snížila potravinovou pomoc právě proto, že státy nenaplňují její výzvy žádající o pomoc a většina humanitárních výzev je podfinancována. OSN opakovaně dlouhodobě žádala státy o výraznější pomoc.

Na dotaz Aktuálně o detencích a kritice ze strany OSN ministr argumentoval, že Slovensko řeší věci podobně, ale je na tom stran mezinárodní kritiky lépe, protože na sebe méně upozorňuje.

Podle Amnesty jde o další nepřijatelné srovnání – přístup Slovenska nemůže v žádném případě ospravedlnit to, že lidé nemají přístup k právní pomoci, na kterou mají ze zákona právo, nejsou k dispozici tlumočníci, lidé spí na špinavých matracích bez povlečení, v detencích jsou děti, což je vážné porušení Úmluvy o právech dítěte atd. Tímto přístupem jen nadále traumatizujeme lidi, kteří již za sebou mají příšerné zážitky, a ještě je za to necháváme platit. Abychom je po uplynutí maximální možné detenční doby propustili za brány detenčního zařízení. Naprosto zbytečný a nepochopitelný postup.

Milan Chovanec v jedné z odpovědí také zmiňuje nelegální migranty a jejich překračování hranic. Tvrdí, že kdyby všechny evropské země dodržovaly evropské právo, tak by žádný nelegální migrant nemohl v České republice být. Nařkl země jako Řecko, Itálie, Slovinsko nebo Maďarsko z toho, že neplní své povinnosti ve věci registrování lidí.

Amnesty upozorňuje, že lidé, o kterých ministr mluví, spáchali pouze správní přestupek a Úmluva o právním postavení uprchlíků (kterou ČR podepsala a ratifikovala) zakazuje trestání lidí, kteří při snaze vyhledat azyl překročí hranice nelegálně, jelikož jim většinou nic jiného nezbývá. Ministr kritizuje země jako Řecko a Itálie, které se dlouhodobě potýkají s obrovským přílivem migrantů a uprchlíků, ačkoli ČR neřeší téměř žádné a ještě se staví proti kvótám, které jsou snahou těmto zemím ulevit. A Česko samo nenavrhuje žádné jiné konstruktivní řešení!

V neposlední řadě Milan Chovanec také zmínil, že lidí, kteří prchají před válkou, je v této migrační vlně tak dvacet nebo třicet procent.

Podle Amnesty ministr dál šíří nepravdivé informace o tom, že uprchlíků před válkou je 20 – 30%. Amnesty dlouhodobě poukazuje na nesmyslnost těchto odhadů: Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky i Frontex (Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU) ve své poslední čtvrtletní zprávě uvádí, že 32% běženců na hranicích EU jsou Syřani, 18% Afghánci. Bez ohledu na Irák a další země zmítané konfliktem jen příslušníci těchto dvou národností tvoří 50% lidí na hranicích Evropy!

  • ---

Amnesty International také podporuje stížnosti na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání v souvislosti s odvysíláním pořadu "Jak to vidí" s Janem Petránkem na stanici veřejnoprávního Českého rozhlasu Dvojka.

Jan Petránek se statutem zahraničně-politického komentátora se dopouštěl svými výroky šíření lží a konspirací na adresu migrantů a uprchlíků:

„Jan PETRÁNEK, zahraničněpolitický komentátor: Tak ho určitě někdo mohl financovat, protože řekl já tě pošlu do Evropy, jdi, já za tebe zaplatím za tu cestu tolik, ale on to nedostane ty peníze. To jsou neslýchané sumy, co oni říkají, že mají. No za ty sumy by skutečně se mohli dostat na jakoukoli leteckou linku, ale je to takhle.

Miroslav DITTRICH, moderátor: A proč je sem tedy někdo posílá za ty velké peníze?

Jan PETRÁNEK, zahraničněpolitický komentátor: To je samozřejmě útok na Evropu. Jsem o tom hluboce přesvědčen, že je to skoro bych řekl, a zní to barbarsky, geniální plán, jak ublížit Evropě.

Miroslav DITTRICH, moderátor: Trojský kůň?

Jan PETRÁNEK, zahraničněpolitický komentátor: Je to Trojský kůň, samozřejmě. (…) A výsledkem těch válek jsou samozřejmě uprchlíci, a když jim někdo dá tisíce dolarů na cestu, které by jim musely doma stačit k náramně bohatému životu, no tak já nejsem-li blázen, tak za tím musím vidět dobrou organizaci. Tak dobrou, jaká byla organizovaná síla, která dokázala zničit americká dvojčata a únos čtyř letadel.“

Amnesty podporuje signatáře a jejich podání tak stížnosti k Radě rozhlasového a televizního vysílání za šíření lživých informací a konspiračních teorií a podněcování strachu a nesnášenlivosti vůči skupině lidí vymezených pouze svojí odlišností, v rozporu se zákonem č. 321/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Více najdete v přiloženém dokumentu.

2015_10_27_stiznost-rade-cro_text.pdf

Aktuální petice

  Česká republika

Ano přijetí dětských uprchlíků do Česka

Zapojte se do naší FOTOVZKAZOVÉ AKCE a napište ministrovi vnitra, proč by měla ČR přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Napíšu vzkaz ministrovi

Aktuální počet podpisů: 463

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...