Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv

Amnesty International vydala novou zprávu týkající se mučení v Mexiku na federální úrovni. Počet zpráv hovořících o dušení, znásilňování a jiných sexuálních útocích, o elektrických šocích a bití, se v loňském roce zdvojnásobil. Zpráva Amnesty vyšla v době, kdy mexický prezident Enrique Peña Nieto připravuje návrh nového zákona řešícího právě mučení.

„Před rokem bychom si jen stěží uměli představit, že by se krize mučení v Mexiku mohla ještě dál prohlubovat. Jenže ono se tak skutečně stalo, a to zejména kvůli vládě, která prostě ignorovala krizi, kterou sama způsobila,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka americké sekce Amnesty International.

Dle údajů kanceláře Nejvyššího státního zástupce v Mexiku, se počet stížností na mučení v letech 2013 a 2014 více než zdvojnásobil – z 1 165 na 2 403 případů. Kancelář také Amnesty sdělila, že nemá k dispozici žádná „spolehlivá data“ pro rok 2014, která by se týkala obvinění proti odpovědným osobám.

Navzdory příkrému nárůstu počtu zpráv o mučení a špatném zacházení, počet potenciálních obětí ohledaných úředními forenzními odborníky v roce 2014 poklesl. Nejvyšší státní zástupce má nicméně na stole 1600 žádostí, čekajících na provedení forenzního vyšetření pro podezření z mučení.

Prezident Peña Nieto přislíbil představit Kongresu nový zákon týkající se mučení. To by měl být první krok v boji proti těmto praktikám. Zákon však stále předložen nebyl, ačkoli již zbývají jen necelé tři měsíce do uplynutí lhůty, ve které by měl být nový zákon schválen.

„Kvalitní zákon o mučení, který by zajistil spravedlnost a byl víc než jen pouhými slovy na papíře, by se pro Mexiko stal prvním krokem na cestě z hluboké krize lidských práv,“ podotkla Erika Guevara-Rosasová.

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.