Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv

Amnesty International vydala novou zprávu týkající se mučení v Mexiku na federální úrovni. Počet zpráv hovořících o dušení, znásilňování a jiných sexuálních útocích, o elektrických šocích a bití, se v loňském roce zdvojnásobil. Zpráva Amnesty vyšla v době, kdy mexický prezident Enrique Peña Nieto připravuje návrh nového zákona řešícího právě mučení.

„Před rokem bychom si jen stěží uměli představit, že by se krize mučení v Mexiku mohla ještě dál prohlubovat. Jenže ono se tak skutečně stalo, a to zejména kvůli vládě, která prostě ignorovala krizi, kterou sama způsobila,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka americké sekce Amnesty International.

Dle údajů kanceláře Nejvyššího státního zástupce v Mexiku, se počet stížností na mučení v letech 2013 a 2014 více než zdvojnásobil – z 1 165 na 2 403 případů. Kancelář také Amnesty sdělila, že nemá k dispozici žádná „spolehlivá data“ pro rok 2014, která by se týkala obvinění proti odpovědným osobám.

Navzdory příkrému nárůstu počtu zpráv o mučení a špatném zacházení, počet potenciálních obětí ohledaných úředními forenzními odborníky v roce 2014 poklesl. Nejvyšší státní zástupce má nicméně na stole 1600 žádostí, čekajících na provedení forenzního vyšetření pro podezření z mučení.

Prezident Peña Nieto přislíbil představit Kongresu nový zákon týkající se mučení. To by měl být první krok v boji proti těmto praktikám. Zákon však stále předložen nebyl, ačkoli již zbývají jen necelé tři měsíce do uplynutí lhůty, ve které by měl být nový zákon schválen.

„Kvalitní zákon o mučení, který by zajistil spravedlnost a byl víc než jen pouhými slovy na papíře, by se pro Mexiko stal prvním krokem na cestě z hluboké krize lidských práv,“ podotkla Erika Guevara-Rosasová.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

15.6.2018

Zdraví Zejnab Jalalianové se ve vězení stále zhoršuje

Íránská kurdka Zejnab Jalalianová je vystavena mučení íránskými orgány, které úmyslně znemožňují její přístup k potřebné lékařské péči, navzdory zhoršujícímu se zdraví vězněné ženy.