Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv

Amnesty International vydala novou zprávu týkající se mučení v Mexiku na federální úrovni. Počet zpráv hovořících o dušení, znásilňování a jiných sexuálních útocích, o elektrických šocích a bití, se v loňském roce zdvojnásobil. Zpráva Amnesty vyšla v době, kdy mexický prezident Enrique Peña Nieto připravuje návrh nového zákona řešícího právě mučení.

„Před rokem bychom si jen stěží uměli představit, že by se krize mučení v Mexiku mohla ještě dál prohlubovat. Jenže ono se tak skutečně stalo, a to zejména kvůli vládě, která prostě ignorovala krizi, kterou sama způsobila,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka americké sekce Amnesty International.

Dle údajů kanceláře Nejvyššího státního zástupce v Mexiku, se počet stížností na mučení v letech 2013 a 2014 více než zdvojnásobil – z 1 165 na 2 403 případů. Kancelář také Amnesty sdělila, že nemá k dispozici žádná „spolehlivá data“ pro rok 2014, která by se týkala obvinění proti odpovědným osobám.

Navzdory příkrému nárůstu počtu zpráv o mučení a špatném zacházení, počet potenciálních obětí ohledaných úředními forenzními odborníky v roce 2014 poklesl. Nejvyšší státní zástupce má nicméně na stole 1600 žádostí, čekajících na provedení forenzního vyšetření pro podezření z mučení.

Prezident Peña Nieto přislíbil představit Kongresu nový zákon týkající se mučení. To by měl být první krok v boji proti těmto praktikám. Zákon však stále předložen nebyl, ačkoli již zbývají jen necelé tři měsíce do uplynutí lhůty, ve které by měl být nový zákon schválen.

„Kvalitní zákon o mučení, který by zajistil spravedlnost a byl víc než jen pouhými slovy na papíře, by se pro Mexiko stal prvním krokem na cestě z hluboké krize lidských práv,“ podotkla Erika Guevara-Rosasová.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.