Rusko propustí ekologa Vitiška

  Článek

10. listopadu bylo rozhodnuto o propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška z vězení.

Podle informací od spolupracovníků Jevgenina Vitiška, orgány trestanecké kolonie slíbily, že Jevgenina Vitiška propustí 21. listopadu, tedy když vstoupí rozhodnutí soudu v platnost. Je tam ještě riziko, že žaloba podá odvolání, ale doufáme, že se to nestane.

Nicméně, musíme si ujasnit, že to je jen první krok na cestě ke spravedlnosti. I přes to, že soud rozhodl, že Jevgenina Vitiška propustí, nebyl zcela zproštěn viny a stále budou existovat, až do konce jeho trestu, určitá omezení na jeho práva a svobodu.

Jeho právník řekl Amnesty International, že situace Jevgenina Vitiška, o propuštění, bude podobná jako jeho zatčení v únoru. Jednou za měsíc se bude muset registrovat u probační služby a setkat se se svým probačním úředníkem, aby dokázal, že neuprchl. Bude čelit ještě dalším omezením, kdy bude muset žádat o povolení svého probačního úředníka o dovolenou či změně místa svého bydliště.

Teoreticky je schopen pokračovat ve svém aktivismu, ale je ve velmi zranitelné pozici. Pokud se úřady stanou „nespokojenými“ ohledně Jevgeninova aktivismu, mělo by být pro ně velmi jednoduché najít nějakou záminku k obvinění Jevgenina Vitiška i s nějakým menším přestupkem. To může pak vést k tomu, že bude poslán zpět do trestanecké kolonie a odpyká si tu zbytek trestu.

Je zde šance, že Jevgen Vitiško a jeho spoluobžalovaný Suren Gazaryan, by mohl být zcela osvobozen, a to Nejvyšším soudem. 9. listopadu, Ekologická hlídka severního Kavkazu vydala tiskovou zprávu informující, že nová odvolání proti trestu byla přijata ruským Nejvyšším soudem. Datum slyšení nebylo dosud stanoveno.

Brzy budeme tento případ přezkoumávat, ale do té doby vy můžete napsat do kanceláře generálního prokurátora:

Vítám rozhodnutí městského soudu v Kirsanově ke snížení trestu proti Jevgeninovi Vitiškovi a další jeho propuštění;

Zmiňuji, že Jevgen Vitiško byl odsouzen v souvislosti s jeho zákonnou činností na ochranu životního prostředí v politicky motivovaném a nespravedlivém soudím procesu;

Vyzývám generálního prokurátora k podpoře postavení týmu obhájců Jevgenina Vitiška a žádám, aby tříletý trest proti Jevgeninu Vitiškovi a Surenu Gazaryanovi, byl zrušen.

Velice Vám děkuji za vaši práci na případu Jevgenina Vitiška!  

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...