Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!

John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii:

"Tragické události v Paříži ohromily a znechutily svět. Naše srdce a myšlenky jsou se všemi obětmi tohoto brutálního útoku a jejich blízkými. Na terorismus musíme vždy reagovat rezolutně, s maximálním ohledem na bezpečnost a dodržování lidských práv."
"Teď je také čas pro světové lídry, aby prokázali opravdové státnictví a odmítli se podřídit anti-uprchlické rétorice, která už z některých stran zaznívá. Musíme mít na paměti, že mnozí z těch, kteří se snaží najít útočiště v Evropě, prchají před násilím, strachem a konfliktem šířeným právě takzvaným Islámským státem v Sýrii nebo Iráku."
"Právě teď Evropa čelí dvěma naléhavých problémům. Prvním z nich je dlouhotrvající hrozba terorismu. Druhý, novější, je zvýšený počet uprchlíků a žadatelů o azyl na evropských hranicích. Nejsou to stejné výzvy a pouze jedna z nich je opravdu hrozba. Evropští lídři je musí pečlivě rozlišovat a ukázat, že bezpečnost Evropy neznamená obrátit se zády ke globální uprchlické krizi, ale organizované, řádné a humánní přijímání těch, kteří prchají před podobnými hrůzami, jaké zažila Paříž v pátek."

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

11.1.2019

Inkluze je prospěšná pro všechny, škola nemá do dětí jen sypat vědomosti

Rozhovor s matkou, jejíž dcera s Downovým syndromem nechodí do speciální školy