Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!

John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii:

"Tragické události v Paříži ohromily a znechutily svět. Naše srdce a myšlenky jsou se všemi obětmi tohoto brutálního útoku a jejich blízkými. Na terorismus musíme vždy reagovat rezolutně, s maximálním ohledem na bezpečnost a dodržování lidských práv."
"Teď je také čas pro světové lídry, aby prokázali opravdové státnictví a odmítli se podřídit anti-uprchlické rétorice, která už z některých stran zaznívá. Musíme mít na paměti, že mnozí z těch, kteří se snaží najít útočiště v Evropě, prchají před násilím, strachem a konfliktem šířeným právě takzvaným Islámským státem v Sýrii nebo Iráku."
"Právě teď Evropa čelí dvěma naléhavých problémům. Prvním z nich je dlouhotrvající hrozba terorismu. Druhý, novější, je zvýšený počet uprchlíků a žadatelů o azyl na evropských hranicích. Nejsou to stejné výzvy a pouze jedna z nich je opravdu hrozba. Evropští lídři je musí pečlivě rozlišovat a ukázat, že bezpečnost Evropy neznamená obrátit se zády ke globální uprchlické krizi, ale organizované, řádné a humánní přijímání těch, kteří prchají před podobnými hrůzami, jaké zažila Paříž v pátek."

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

8.3.2020

Reakce na COVID-19 a povinnosti států v oblasti lidských práv

Všechny vlády a další aktéři, kteří jsou ovlivnění vypuknutím epidemie COVID-19, musí jednat v souladu s lidskými právy.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.