Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.
Znění dopisu odeslaného prezidentu Zemanovi před jeho zítřejším jednáním s ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem:

Vážený pane prezidente,

dovolujeme si Vás oslovit v souvislosti s Vaší pracovní cestou do Ázerbájdžánu. Amnesty International dlouhodobě sleduje dodržování, respektive porušování lidských práv a svobod v této zemi, na které bychom Vás rádi upozornili.

Podle našich informací se Ázerbájdžán v oblasti respektování lidských práv dopouští řady problematických kroků, které vedou k velké kritice ze strany zejména mezinárodních organizací. V zemi dochází zejména k pravidelnému porušování svobody slova a cíleným útokům na opoziční představitele či kritiky stávajícího režimu. Ke konci roku 2014 bylo v zemi nejméně 20 vězňů svědomí, mezi nimi například novinář Hilal Mammadov či známá novinářka Chadídža Ismailová. Za vězně svědomí považujeme také lidskoprávní aktivistku a ředitelku Institutu pro mír a demokracii Lejlu Junusovou a jejího manžela Arifa Junusa. Oba byli v srpnu letošního roku odsouzeni k 8,5 a 7 letům vězení za údajný podvod a další trestné činy. Lejla před svým zatčením dokumentovala způsob, jakým ázerbájdžánské úřady zachází s politickými vězni. Arif je historik a politický aktivista. Oba otevřeně kritizovali ázerbájdžánskou vládu a poukazovali na omezování svobody slova v zemi. Domníváme se, že tito lidé byli uvězněni v souvislosti s jejich lidskoprávními aktivitami a požadujeme jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Vážený pane prezidente, dovolujeme si Vás požádat, abyste při své cestě apeloval na prezidenta Ilhama Alijeva, aby respektoval základní lidská práva a svobody a propustil všechny vězně svědomí, které Ázerbájdžán vězní. Věříme, že pochopíte tíhu této situace, zvláště v souvislosti s historií České republiky, resp. ČSSR. I my jsme totiž pronásledování lidí pouze kvůli jejich přesvědčení či kritice režimu zažili.

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.