Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.
Znění dopisu odeslaného prezidentu Zemanovi před jeho zítřejším jednáním s ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem:

Vážený pane prezidente,

dovolujeme si Vás oslovit v souvislosti s Vaší pracovní cestou do Ázerbájdžánu. Amnesty International dlouhodobě sleduje dodržování, respektive porušování lidských práv a svobod v této zemi, na které bychom Vás rádi upozornili.

Podle našich informací se Ázerbájdžán v oblasti respektování lidských práv dopouští řady problematických kroků, které vedou k velké kritice ze strany zejména mezinárodních organizací. V zemi dochází zejména k pravidelnému porušování svobody slova a cíleným útokům na opoziční představitele či kritiky stávajícího režimu. Ke konci roku 2014 bylo v zemi nejméně 20 vězňů svědomí, mezi nimi například novinář Hilal Mammadov či známá novinářka Chadídža Ismailová. Za vězně svědomí považujeme také lidskoprávní aktivistku a ředitelku Institutu pro mír a demokracii Lejlu Junusovou a jejího manžela Arifa Junusa. Oba byli v srpnu letošního roku odsouzeni k 8,5 a 7 letům vězení za údajný podvod a další trestné činy. Lejla před svým zatčením dokumentovala způsob, jakým ázerbájdžánské úřady zachází s politickými vězni. Arif je historik a politický aktivista. Oba otevřeně kritizovali ázerbájdžánskou vládu a poukazovali na omezování svobody slova v zemi. Domníváme se, že tito lidé byli uvězněni v souvislosti s jejich lidskoprávními aktivitami a požadujeme jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

Vážený pane prezidente, dovolujeme si Vás požádat, abyste při své cestě apeloval na prezidenta Ilhama Alijeva, aby respektoval základní lidská práva a svobody a propustil všechny vězně svědomí, které Ázerbájdžán vězní. Věříme, že pochopíte tíhu této situace, zvláště v souvislosti s historií České republiky, resp. ČSSR. I my jsme totiž pronásledování lidí pouze kvůli jejich přesvědčení či kritice režimu zažili.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

25.4.2016

Salah al-Khawaja propuštěn, Ebrahím Šaríf zase ve vězení

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.