© Amnesty International

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

  Článek

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

Středeční oznámení prezidenta Muhammeda Buhariho o tom, že by svěřenecké fondy měli platit za sanaci regionu Ogoniland v deltě Nigeru bylo uvítáno, ale pokud nebudou neúčinné metody Shell zcela přepracovány, bude jejich dopad omezený. „Je to skandální, že Shellu, který chce, aby svět věřil v jeho těžbu v Arktidě, se nepodařilo řádně realizovat odborné rady OSN o úniku ropy ani po tak dlouhé době,“ řekl Mark Dummett, výzkumník Amnesty International v oblasti byznysu a lidských práv, který se právě vrátil z delty Nigeru.

Iniciativa prezidenta Buhariho bude nezdařená a lidé Onogi budou i nadále trpět, pokud se Shellu nepodaří provést významné změny v jejich přístupu k čistění ropných skvrn", dodal. Zřízení svěřeneckého fondu bylo klíčovým doporučením organizace United Nations Environment Programme (UNEP), která zveřejnila studii o znečistění ropou v Ogonilandu před čtyřmi lety. Tato studie rovněž vyzvala Shell, aby přepracoval své metody čistění ropných skvrn, včetně jejich metodiky a řešení závažných zpoždění v reakci na úniky ropy. Ale výzkumníci z Amnesty International, kteří vyšetřují místa úniků v regionu tento měsíc, našli ropu v půdě a v okolních vodních útvarech v oblastech, kde dodavatelé Shellu v poslední době provedli sanace.

Na fond budou dohlížet zástupci národa Ogoni, Organizace spojených národů, ropné společnosti působící v Nigérii a sama vláda. Podle vlády zaplatí “zúčastněné strany” 10 milionů dolarů, ale zatím není jasné, kdo těmito “zúčastněnými stranami” bude. 10 milionů je mnohem nižší než 1 miliarda dolarů, která, jak UNEP uvedl, by měla být vyplacena do fondu na pokrytí prvních pěti let čistících prací, které by mohly celkově trvat až 30 let.

Studie UNEP doporučila to, aby příspěvky pocházely jak ze strany ropného průmyslu, tak i od vlády.

“Ogoniland byl zničen roky trvajícími ropnými úniky a čistící operace společnosti Shell byly naprosto neefektivní,” řekl Mark Dummet. “V roce 2011 UNEP upozornil na několik vážných problémů týkajících se způsobů, kterými Shell čistí ropné skvrny. I my jsme navštívili několik míst a našli jsme znečistění ropou všude kolem. Z toho, co jsme viděli, se od té doby málo změnilo,” dodal.

Základní informace

Ve tiskovém prohlášení stálo, že president Buhari “schválil několik opatření, jimiž se urychlí dlouho zpožděná realizace” UNEP reportu včetně zřízení fondu. Zřízení fondu bylo klíčovým požadavkem nigerijských a mezinárodních organizací, včetně Amnesty International, které poslaly 4. srpna společný dopis prezidentu Buharimu, požadující takovou akci, čtyři roky po zveřejnění UNEP reportu.

Shell byl donucen opustit Ogoniland v roce 1993, ale jeho ropovody vedou přes tuto oblast a je zodpovědný za úniky z těchto potrubí. Ogoniland je jen jedna část delty Nigeru, která byla postižena znečištěním ropou. Podle Amnesty International, která zanalyzovala nejnovější údaje obou společností, se Royal Dutch a italský mezinárodní ropný gigant ENI přiznaly k vice než 550 únikům ropy v deltě Nigeru v loňském roce.

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...