Two years spent behind bars for expressing opinion

On June 17, 2014 Raif Badawi will have spent two years behind bars for his peaceful online activism. Apart from 10 years in prison, his charge also includes 100 lashes and and 1 million Saudi Riyals (around US$ 266,630) fine. He was also banned from travelling for 10 years and from participating in the media. Raif Badawi is yet to receive the latest sentence in writing to appeal. His lawyer, Waleed Abu al-Khair, is himself in prison, facing charges for his peaceful activism. Raif Badawi had been charged with “apostasy”, a crime that carries the death penalty in Saudi Arabia. He has been detained since 17 June 2012 in a prison in Briman, in Jeddah. Raif himself described the website he created as follows: “Saudi Liberal network is a liberal forum that adopts enlighten thinking free from the religious thinking’s apparatus”. Besides that, he is also a strong supporter of the rights of women. Amnesty International considers Raif Badawi’s imprisonment as unjust and keeps demanding his immediate and unconditional release.

4.2.2020

Jihoafrická republika: Sjezd těžařů se musí postavit k porušování lidských práv

V Kapském městě probíhá největší světová těžařská investiční konference. Amnesty vyzývá těžební společnosti a jejich partnery, aby řešili zneužívání lidských práv, která jsou v jejich oboru běžná.

25.11.2019

Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Vznikla unikátní kolekce současného umění Art 19 - Box One. Její prodej podpoří Amnesty.

8.5.2019

Migrační aktuality - březen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

31.5.2019

Měsíční aktuality - duben 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.