Běljackij o svém propuštění

Byl propuštěn z vězení v rámci zákona o amnestii v sobotu 21. června po tom, co si odseděl téměř tři roky ze svého původního trestu, který činil 4,5 let. Amnesty International má ale nadále obavy, že jeho propuštění nebylo bezpodmínečné a že se bude muset každý měsíc hlásit na oblastní policejní stanici v Minsku. Pokud spáchá tři administrativní přestupky, bude znovu odsouzen za porušování podmínek svého propuštění, což by pravděpodobně vedlo k dalšímu trestu ve vězení. Ales Běljackij sdělil Amnesty International, že jeho propuštění pro něj bylo zcela nečekané. Byl zrovna na cestě do práce, tak, jako obvykle, když mu vězeňská ostraha řekla, aby šel do vězeňské administrativní kanceláře. Tam mu bylo řečeno, že je okamžitě propuštěn v rámci vězeňské amnestie, která se uskutečnila v rámci 70. výročí Dne nezávislosti Běloruska 3. července. Posadili ho na vlak do Minsku, kde ho přivítala jeho žena a velký dav podporovatelů. Ales Běljackij řekl, že věří, že to byl vytrvalý domácí i mezinárodní tlak, který vedl k jeho propuštění o jeden rok a osm měsíců dříve, než bylo plánováno. Přátelům oznámil, že hodlá pokračovat ve své lidskoprávní práci jako dříve. Výzkumníkům Běloruska z Amnesty International řekl: "Chci poděkovat především za morální podporu. To, co dělalo opravdový rozdíl, byly dopisy, které jsem dostal od obyčejných lidí, a za tohle chci speciálně všem aktivistům moc poděkovat."

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!