Členové COFADEH čelí sledování a surovým útokům

Členové Výboru příbuzných zadržených a zmizelých v Hondurasu (COFADEH) si v posledních týdnech stěžovali na několik případů, kdy byli sledováni nebo napadeni. Poblíž vchodu do jejich kanceláře údajně každé ráno v době, kdy zaměstananci chodí do práce, vídají červené auto s tónovanými skly. 29. května okolo désáté hodiny ráno spatřili neznámého muže, jak si fotí budovu, ve které se kancelář nachází. Na konci května pak zahlédli nedaleko kanceláře dalšího muže držícího v ruce zbraň. 4. června byla jedna z členek COFADEH na dvě hodiny unesena poté, co se v jednom z hotelů v Tegucigalpe zúčastnila události spojené s nuceným přesídlením. Když žena nastoupila do sdíleného taxíku, dvě ženy a jeden muž ji surově uhodili zbraní do obličeje, bodali jí nohy, krk a ruce tužkou a snažili se ji uškrtit kabelem. Žena byla okradena a po dvou hodinách propuštěna. O několik dní později byla ta samá žena přepadena na ulici poblíž kanceláře COFADEH.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.