Marocké úřady slíbily nové vyšetřování mučení Aliho Aarrasse

24. června 2014 nastolili zástupci Amnesty International případ Aliho Aarrasse při setkání s marockými vládními představiteli v Rabatu a zopakovali výzvu organizace k realizaci rozhodnutí Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování, která vyzvala k Aliho propuštění. Delegáti AI také vyzvali marocké úřady k zahájení adekvátního vyšetřování jeho mučení a trvali na tom, že muž byl odsouzen pouze na základě “přiznání” získaného během jeho mučení. Podle marockých představitelů jsou ale Aliho obvinění stará a v současné době si na mučení nestěžuje, a proto by tato obvinění měla být z vyšetřování vyloučena. Nové šetření by mělo zahrnovat soudní lékařské vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem, jelikož poslední soudní prohlídka, kterou Ali podstoupil v roce 2011, nebyla provedena dostatečně a Maročan podle ní mučen nebyl, zatímco zvláštní zpravodaj Juan Mendez a jeho forenzní doktor došli k opačnému závěru. Opětovné otevření vyšetřování mučení Aliho Aarrasse bylo oznámeno 21.května, pouhé dva dny po rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, podle kterého marocké úřady porušily několik článků Konvence proti mučení. Členové Výboru vyzvali k novému vyšetřování a k podání zprávy do devadesáti dnů. Marocké úřady také řekly Amnesty International, že znovuotevření případu Aliho Aarrasse je přímo spojeno s prací organizace na jeho případu. 29. května král Mohamed VI. během setkání v Rabatu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva naznačil svůj postoj proti mučení deklarováním, že “nemůže mučení tolerovat” a přiznal, že k ojedinělým případům však může docházet. 16. června 2014 Marocká národní rada pro lidská práva vyzvala k vyšetřování několika případů údajného mučení včetně Aliho Aarrasse. Amnesty International požádala marocké úřady, aby zvážily zapojení mezinárodních forenzních expertů, aby se zabránilo obviněním z nedostatku nestrannosti a nezaujatosti. Zástupci AI se také setkali s belgickým velvyslancem v Maroku, aby s ním projednali konzulární pomoc a potřebu návštěvy Aliho Aarrasse ve věznici, kterou belgičtí zástupci dosud, tři a půl roku po Aliho zatčení, neuskutečnili. Belgický konzulát údajně o návštěvu již několikrát žádal, marocké úřady to však popírají. Od oznámení zahájení nového vyšetřování však Ali Aarrass zatím nebyl vyslýchán a nebyl podroben žádné forenzní lékařské prohlídce. Stále zůstává uvězněný navzdory výzvám OSN o jeho propuštění.

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.