Marocké úřady slíbily nové vyšetřování mučení Aliho Aarrasse

24. června 2014 nastolili zástupci Amnesty International případ Aliho Aarrasse při setkání s marockými vládními představiteli v Rabatu a zopakovali výzvu organizace k realizaci rozhodnutí Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování, která vyzvala k Aliho propuštění. Delegáti AI také vyzvali marocké úřady k zahájení adekvátního vyšetřování jeho mučení a trvali na tom, že muž byl odsouzen pouze na základě “přiznání” získaného během jeho mučení. Podle marockých představitelů jsou ale Aliho obvinění stará a v současné době si na mučení nestěžuje, a proto by tato obvinění měla být z vyšetřování vyloučena. Nové šetření by mělo zahrnovat soudní lékařské vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem, jelikož poslední soudní prohlídka, kterou Ali podstoupil v roce 2011, nebyla provedena dostatečně a Maročan podle ní mučen nebyl, zatímco zvláštní zpravodaj Juan Mendez a jeho forenzní doktor došli k opačnému závěru. Opětovné otevření vyšetřování mučení Aliho Aarrasse bylo oznámeno 21.května, pouhé dva dny po rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, podle kterého marocké úřady porušily několik článků Konvence proti mučení. Členové Výboru vyzvali k novému vyšetřování a k podání zprávy do devadesáti dnů. Marocké úřady také řekly Amnesty International, že znovuotevření případu Aliho Aarrasse je přímo spojeno s prací organizace na jeho případu. 29. května král Mohamed VI. během setkání v Rabatu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva naznačil svůj postoj proti mučení deklarováním, že “nemůže mučení tolerovat” a přiznal, že k ojedinělým případům však může docházet. 16. června 2014 Marocká národní rada pro lidská práva vyzvala k vyšetřování několika případů údajného mučení včetně Aliho Aarrasse. Amnesty International požádala marocké úřady, aby zvážily zapojení mezinárodních forenzních expertů, aby se zabránilo obviněním z nedostatku nestrannosti a nezaujatosti. Zástupci AI se také setkali s belgickým velvyslancem v Maroku, aby s ním projednali konzulární pomoc a potřebu návštěvy Aliho Aarrasse ve věznici, kterou belgičtí zástupci dosud, tři a půl roku po Aliho zatčení, neuskutečnili. Belgický konzulát údajně o návštěvu již několikrát žádal, marocké úřady to však popírají. Od oznámení zahájení nového vyšetřování však Ali Aarrass zatím nebyl vyslýchán a nebyl podroben žádné forenzní lékařské prohlídce. Stále zůstává uvězněný navzdory výzvám OSN o jeho propuštění.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

22.6.2018

Vietnam: Úřady musí vyšetřit podezření z mučení po masovém zatýkání

Vietnamské úřady musí neprodleně a bezpodmínečně propustit demonstranty zadržené při sérii zatýkání během minulého víkendu a provést okamžité, důkladné a efektivní vyšetřování kvůli podezření, že někteří demonstranti byli mučeni.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

7.6.2018

Severokorejský otec doufá, že prezident Trump mu pomůže znovu vidět manželku a syna

On uprchl na Jih, jí se to se synem nepodařilo a kvůli pokusu o útěk jí hrozí pracovní tábor…Jak může pomoct nadcházející summit Severní Korea – USA obyčejným Severokorejcům?