Marocké úřady slíbily nové vyšetřování mučení Aliho Aarrasse

24. června 2014 nastolili zástupci Amnesty International případ Aliho Aarrasse při setkání s marockými vládními představiteli v Rabatu a zopakovali výzvu organizace k realizaci rozhodnutí Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování, která vyzvala k Aliho propuštění. Delegáti AI také vyzvali marocké úřady k zahájení adekvátního vyšetřování jeho mučení a trvali na tom, že muž byl odsouzen pouze na základě “přiznání” získaného během jeho mučení. Podle marockých představitelů jsou ale Aliho obvinění stará a v současné době si na mučení nestěžuje, a proto by tato obvinění měla být z vyšetřování vyloučena. Nové šetření by mělo zahrnovat soudní lékařské vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem, jelikož poslední soudní prohlídka, kterou Ali podstoupil v roce 2011, nebyla provedena dostatečně a Maročan podle ní mučen nebyl, zatímco zvláštní zpravodaj Juan Mendez a jeho forenzní doktor došli k opačnému závěru. Opětovné otevření vyšetřování mučení Aliho Aarrasse bylo oznámeno 21.května, pouhé dva dny po rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, podle kterého marocké úřady porušily několik článků Konvence proti mučení. Členové Výboru vyzvali k novému vyšetřování a k podání zprávy do devadesáti dnů. Marocké úřady také řekly Amnesty International, že znovuotevření případu Aliho Aarrasse je přímo spojeno s prací organizace na jeho případu. 29. května král Mohamed VI. během setkání v Rabatu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva naznačil svůj postoj proti mučení deklarováním, že “nemůže mučení tolerovat” a přiznal, že k ojedinělým případům však může docházet. 16. června 2014 Marocká národní rada pro lidská práva vyzvala k vyšetřování několika případů údajného mučení včetně Aliho Aarrasse. Amnesty International požádala marocké úřady, aby zvážily zapojení mezinárodních forenzních expertů, aby se zabránilo obviněním z nedostatku nestrannosti a nezaujatosti. Zástupci AI se také setkali s belgickým velvyslancem v Maroku, aby s ním projednali konzulární pomoc a potřebu návštěvy Aliho Aarrasse ve věznici, kterou belgičtí zástupci dosud, tři a půl roku po Aliho zatčení, neuskutečnili. Belgický konzulát údajně o návštěvu již několikrát žádal, marocké úřady to však popírají. Od oznámení zahájení nového vyšetřování však Ali Aarrass zatím nebyl vyslýchán a nebyl podroben žádné forenzní lékařské prohlídce. Stále zůstává uvězněný navzdory výzvám OSN o jeho propuštění.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

7.6.2016

Brazílie nastoupila přímou cestu k zopakování chyb z fotbalového šampionátu na olympiádě

Amnesty pár týdnů před začátkem olympiády připomíná lidskoprávní rizika v Brazílii.

5.2.2016

Delegace Amnesty International navštívila Yecenii