Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení nevinných civilistů ve Středoafrické republice

Amnesty International Česká republika obdržela odpověď, kterou napsala Erminia Notarangelová v zastoupení za Vysokou představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, baronku Catherine Ashtonovou. Dopis uznává vážné porušování lidských práv, které se ve Středoafrické republice odehrává. "Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení zaměřené na civilisty na základě náboženství nebo etnicity. Jsme znepokojeni především zranitelností menšin, které jsou čím dál více obětmi střetů." Dopis také zdůrazňuje způsoby, kterými EU přispívá ke zlepšení situace ve Středoafrické republice. Mezi nimi je poskytování humanitární podpory a úsilí vynaložená na mezinárodním poli. "EU také hraje podstatnou roli ve zprostředkovávání mezinárodní konzultace mezi klíčovými partnery, kterými jsou například OSN, USA, Francie, ECCAS a Africká unie." Dopis avšak neodpovídá přímo na výzvu k okamžitému nasazení jednotek mírových sil na ochranu civilistů ve Středoafrické republice. Namísto toho zmiňuje africkou Mírovou a bezpečnostní radu jako alternativu.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.

2.4.2018

Většina unesených školaček je zase na svobodě

Organizace Boko Haram podle informací světových tiskových agentur propustila většinu z unesených školaček.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.