Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení nevinných civilistů ve Středoafrické republice

Amnesty International Česká republika obdržela odpověď, kterou napsala Erminia Notarangelová v zastoupení za Vysokou představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, baronku Catherine Ashtonovou. Dopis uznává vážné porušování lidských práv, které se ve Středoafrické republice odehrává. "Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení zaměřené na civilisty na základě náboženství nebo etnicity. Jsme znepokojeni především zranitelností menšin, které jsou čím dál více obětmi střetů." Dopis také zdůrazňuje způsoby, kterými EU přispívá ke zlepšení situace ve Středoafrické republice. Mezi nimi je poskytování humanitární podpory a úsilí vynaložená na mezinárodním poli. "EU také hraje podstatnou roli ve zprostředkovávání mezinárodní konzultace mezi klíčovými partnery, kterými jsou například OSN, USA, Francie, ECCAS a Africká unie." Dopis avšak neodpovídá přímo na výzvu k okamžitému nasazení jednotek mírových sil na ochranu civilistů ve Středoafrické republice. Namísto toho zmiňuje africkou Mírovou a bezpečnostní radu jako alternativu.

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

14.6.2017

ČTK: Evropská komise zahajuje řízení s Českem kvůli kvótám

17.4.2017

Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

5.10.2017

Evropské vlády vrací téměř 10 000 Afghánců do ohrožení života

Počet nucených návratů z Evropy vzrostl paradoxně poté, kdy se Afghánistán stal více nebezpečným. Navracení hrozí i Afgháncům z České republiky.