Nový protiteroristický zákon jako záminka k uvěznění Badawího právníka

Uvěznění předního právníka a ochránce lidských práv v Saúdské Arábii představuje novou ránu pro lidskoprávní situaci v zemi. Waleed Abu al-Khair byl odsouzen v Džiddě k patnácti rokům vězení, po tomto trestu bude mít navíc po stejnou dobu zakázáno vycestovat. Právníka, který zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv, mezi nimi i Raífa Badawího, odsoudili mimo jiné za „navádění mezinárodních organizací proti vládě“ a „porušení oddanosti vládci“. „Odsouzení Waleeda Abu al-Khaira na základě obvinění týkajících se národní bezpečnosti je zcela neopodstatněné a poukazuje na znepokojující skutečnost, že nový protiteroristický zákon bude Království využívat k utiskování pokojného politického disentu,“ řekl Said Boumedouha, místopředseda Programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. „Tím, že pokojného aktivistu odsoudily na patnáct let, vyslaly saúdské úřady jasnou zprávu, že ti, kteří vládu důrazně kritizují, budou přísně potrestáni za pouhé vyjádření názoru. Waleed Abu al-Khair je vězeň svědomí, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a jeho trest musí být okamžitě zrušen.“ K odsouzení se pro Amnesty International vyjádřila i advokátova žena, Samar Badawíová. Řekla, že ačkoliv ji zpráva nejprve rozesmutnila, je na svého manžela hrdá. „Je to nespravedlivé a utiskující soudní rozhodnutí a Waleedův postoj, kterým odmítá uznat legitimitu tohoto soudu a odvolat se, zasluhuje úctu.“ Waleed Abu al-Khair je poslední v dlouhém seznamu lidskoprávních aktivistů, které úřady v Saúdské Arábii v posledních měsících pronásledovaly, zastrašovaly nebo uvěznily.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

2.5.2016

Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.