Nový protiteroristický zákon jako záminka k uvěznění Badawího právníka

Uvěznění předního právníka a ochránce lidských práv v Saúdské Arábii představuje novou ránu pro lidskoprávní situaci v zemi. Waleed Abu al-Khair byl odsouzen v Džiddě k patnácti rokům vězení, po tomto trestu bude mít navíc po stejnou dobu zakázáno vycestovat. Právníka, který zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv, mezi nimi i Raífa Badawího, odsoudili mimo jiné za „navádění mezinárodních organizací proti vládě“ a „porušení oddanosti vládci“. „Odsouzení Waleeda Abu al-Khaira na základě obvinění týkajících se národní bezpečnosti je zcela neopodstatněné a poukazuje na znepokojující skutečnost, že nový protiteroristický zákon bude Království využívat k utiskování pokojného politického disentu,“ řekl Said Boumedouha, místopředseda Programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. „Tím, že pokojného aktivistu odsoudily na patnáct let, vyslaly saúdské úřady jasnou zprávu, že ti, kteří vládu důrazně kritizují, budou přísně potrestáni za pouhé vyjádření názoru. Waleed Abu al-Khair je vězeň svědomí, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a jeho trest musí být okamžitě zrušen.“ K odsouzení se pro Amnesty International vyjádřila i advokátova žena, Samar Badawíová. Řekla, že ačkoliv ji zpráva nejprve rozesmutnila, je na svého manžela hrdá. „Je to nespravedlivé a utiskující soudní rozhodnutí a Waleedův postoj, kterým odmítá uznat legitimitu tohoto soudu a odvolat se, zasluhuje úctu.“ Waleed Abu al-Khair je poslední v dlouhém seznamu lidskoprávních aktivistů, které úřady v Saúdské Arábii v posledních měsících pronásledovaly, zastrašovaly nebo uvěznily.

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

17.12.2018

Irsko: Senát schválil návrh zákona o zrušení zákazu umělého přerušení těhotenství

O zrušení zákazu potratů hlasovali Irové letos v květnu v referendu. Pro se vyslovilo 66,4 % voličů.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.