Nový protiteroristický zákon jako záminka k uvěznění Badawího právníka

Uvěznění předního právníka a ochránce lidských práv v Saúdské Arábii představuje novou ránu pro lidskoprávní situaci v zemi. Waleed Abu al-Khair byl odsouzen v Džiddě k patnácti rokům vězení, po tomto trestu bude mít navíc po stejnou dobu zakázáno vycestovat. Právníka, který zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv, mezi nimi i Raífa Badawího, odsoudili mimo jiné za „navádění mezinárodních organizací proti vládě“ a „porušení oddanosti vládci“. „Odsouzení Waleeda Abu al-Khaira na základě obvinění týkajících se národní bezpečnosti je zcela neopodstatněné a poukazuje na znepokojující skutečnost, že nový protiteroristický zákon bude Království využívat k utiskování pokojného politického disentu,“ řekl Said Boumedouha, místopředseda Programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. „Tím, že pokojného aktivistu odsoudily na patnáct let, vyslaly saúdské úřady jasnou zprávu, že ti, kteří vládu důrazně kritizují, budou přísně potrestáni za pouhé vyjádření názoru. Waleed Abu al-Khair je vězeň svědomí, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a jeho trest musí být okamžitě zrušen.“ K odsouzení se pro Amnesty International vyjádřila i advokátova žena, Samar Badawíová. Řekla, že ačkoliv ji zpráva nejprve rozesmutnila, je na svého manžela hrdá. „Je to nespravedlivé a utiskující soudní rozhodnutí a Waleedův postoj, kterým odmítá uznat legitimitu tohoto soudu a odvolat se, zasluhuje úctu.“ Waleed Abu al-Khair je poslední v dlouhém seznamu lidskoprávních aktivistů, které úřady v Saúdské Arábii v posledních měsících pronásledovaly, zastrašovaly nebo uvěznily.

23.6.2020

Nový zákon zakáže migrantům používat telefony

Nový zákon, který bude projednávat australský parlament o zákazu mobilních telefonů pro lidi zadržované v migračních táborech, se snaží vyřešit problém, který neexistuje a porušuje mezinárodní práva.

2.7.2020

Hongkong volá o pomoc. Prošel zákon omezující svobodu, tisíce protestujících chtějí nezávislost

Schválením kontroverzního zákona o národní bezpečnosti dochází v Hongkongu k dalšímu omezování svobody a potlačování základních práv lidí.

25.6.2020

Maďarsko: Mezníkový rozsudek odmítá diskriminační a neopodstatněná omezení pro nevládní organizace

Soudní dvůr EU shledal, že maďarské právní předpisy o „zahraničním financování“ porušují zákon Evropské unie.

30.7.2019

iROZHLAS: Bahrajn popravil 3 vězně. OSN žádala nový proces, muži podle ní byli mučeni