Nový protiteroristický zákon jako záminka k uvěznění Badawího právníka

Uvěznění předního právníka a ochránce lidských práv v Saúdské Arábii představuje novou ránu pro lidskoprávní situaci v zemi. Waleed Abu al-Khair byl odsouzen v Džiddě k patnácti rokům vězení, po tomto trestu bude mít navíc po stejnou dobu zakázáno vycestovat. Právníka, který zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv, mezi nimi i Raífa Badawího, odsoudili mimo jiné za „navádění mezinárodních organizací proti vládě“ a „porušení oddanosti vládci“. „Odsouzení Waleeda Abu al-Khaira na základě obvinění týkajících se národní bezpečnosti je zcela neopodstatněné a poukazuje na znepokojující skutečnost, že nový protiteroristický zákon bude Království využívat k utiskování pokojného politického disentu,“ řekl Said Boumedouha, místopředseda Programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku. „Tím, že pokojného aktivistu odsoudily na patnáct let, vyslaly saúdské úřady jasnou zprávu, že ti, kteří vládu důrazně kritizují, budou přísně potrestáni za pouhé vyjádření názoru. Waleed Abu al-Khair je vězeň svědomí, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a jeho trest musí být okamžitě zrušen.“ K odsouzení se pro Amnesty International vyjádřila i advokátova žena, Samar Badawíová. Řekla, že ačkoliv ji zpráva nejprve rozesmutnila, je na svého manžela hrdá. „Je to nespravedlivé a utiskující soudní rozhodnutí a Waleedův postoj, kterým odmítá uznat legitimitu tohoto soudu a odvolat se, zasluhuje úctu.“ Waleed Abu al-Khair je poslední v dlouhém seznamu lidskoprávních aktivistů, které úřady v Saúdské Arábii v posledních měsících pronásledovaly, zastrašovaly nebo uvěznily.

20.6.2018

Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.