Aktivisté Greenpeace v Rusku: z pirátů jsou výtržníci

Vyšetřovací výbor Ruské federace 23. října 2013 přehodnotil protest aktivistů Greenpeace a pozměnil původní obvinění z pirátství na výtržnictví. Za to ale všem 30 aktivistům, kteří pokojně protestovali proti těžbě ropy v Arktidě, hrozí v Rusku až 7 let vězení. Amnesty International nadále považuje nařčení z výtržnictví za absurdní a požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech 30 aktivistů. “Obvinění z pirátství původně vznesené v tomto případě bylo jasně absurdní – ale tato nová obvinění nejsou o nic lepší. Výtržnictví je v Rusku závažným kriminálním činem a takové obvinění by se na pokojný protest nemělo vztahovat”, řekl John Dalhuisen, ředitel programu Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

25.4.2018

LGBT+ komunita může mít na nadcházejícím fotbalovém šampionátu v Rusku problémy

Sáhnutí na zadek – 15 dní za mřížemi. Projevení náklonnosti – pokuta 5000 rublů. Pusa – deportace. Až takhle extrémní můžou být důsledky aplikace ruského zákona proti propagaci homosexuality. Amnesty na to poukazuje v nové kampani spojené s fotbalem.

31.10.2017

Lidovky.cz: Konec anonymity na internetu v Rusku