Aktivisté Greenpeace v Rusku: z pirátů jsou výtržníci

Vyšetřovací výbor Ruské federace 23. října 2013 přehodnotil protest aktivistů Greenpeace a pozměnil původní obvinění z pirátství na výtržnictví. Za to ale všem 30 aktivistům, kteří pokojně protestovali proti těžbě ropy v Arktidě, hrozí v Rusku až 7 let vězení. Amnesty International nadále považuje nařčení z výtržnictví za absurdní a požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech 30 aktivistů. “Obvinění z pirátství původně vznesené v tomto případě bylo jasně absurdní – ale tato nová obvinění nejsou o nic lepší. Výtržnictví je v Rusku závažným kriminálním činem a takové obvinění by se na pokojný protest nemělo vztahovat”, řekl John Dalhuisen, ředitel programu Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

31.10.2017

Lidovky.cz: Konec anonymity na internetu v Rusku

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)