Yemen – Dvakrát se díval do tváře smrti. Teď je z něj právník a pomáhá mladým vězňům

Úspěch

Háfiz Ibrahim šel zrovna na svatbu příbuzných ve svém rodném městě Taizz, když ho cestou obestoupilo několik mužů. Chtěli mu ukrást pušku. Začali se prát, zbraň vystřelila a zasáhla jednoho z mužů. Háfiz měl strach, že ho obviní z vraždy. Dva měsíce se schovával, nakonec se ale přihlásil úřadům. Soud ho odsoudil k trestu smrti. Bylo mu šestnáct let. Umístili ho do malé cely s čtyřiceti dospělými vězni. Jeho první popravu odložili. Další stanovili na 8. srpna 2007. Přes telefon, který někdo propašoval do vězení, kontaktoval Amnesty International - mezinárodní kampaň přinutila prezidenta odložit i druhou popravu. 30. října 2007 byl z vězení propuštěn. Teď je mu 29 let. Je právník a pomáhá mladým lidem odsouzeným k trestu smrti podobně jako byl on před lety. Svou malou dceru pojmenoval po člověku, který v Amnesty pracoval na jeho případu.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.