Yemen – Dvakrát se díval do tváře smrti. Teď je z něj právník a pomáhá mladým vězňům

Úspěch

Háfiz Ibrahim šel zrovna na svatbu příbuzných ve svém rodném městě Taizz, když ho cestou obestoupilo několik mužů. Chtěli mu ukrást pušku. Začali se prát, zbraň vystřelila a zasáhla jednoho z mužů. Háfiz měl strach, že ho obviní z vraždy. Dva měsíce se schovával, nakonec se ale přihlásil úřadům. Soud ho odsoudil k trestu smrti. Bylo mu šestnáct let. Umístili ho do malé cely s čtyřiceti dospělými vězni. Jeho první popravu odložili. Další stanovili na 8. srpna 2007. Přes telefon, který někdo propašoval do vězení, kontaktoval Amnesty International - mezinárodní kampaň přinutila prezidenta odložit i druhou popravu. 30. října 2007 byl z vězení propuštěn. Teď je mu 29 let. Je právník a pomáhá mladým lidem odsouzeným k trestu smrti podobně jako byl on před lety. Svou malou dceru pojmenoval po člověku, který v Amnesty pracoval na jeho případu.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.