Yemen – Dvakrát se díval do tváře smrti. Teď je z něj právník a pomáhá mladým vězňům

Úspěch

Háfiz Ibrahim šel zrovna na svatbu příbuzných ve svém rodném městě Taizz, když ho cestou obestoupilo několik mužů. Chtěli mu ukrást pušku. Začali se prát, zbraň vystřelila a zasáhla jednoho z mužů. Háfiz měl strach, že ho obviní z vraždy. Dva měsíce se schovával, nakonec se ale přihlásil úřadům. Soud ho odsoudil k trestu smrti. Bylo mu šestnáct let. Umístili ho do malé cely s čtyřiceti dospělými vězni. Jeho první popravu odložili. Další stanovili na 8. srpna 2007. Přes telefon, který někdo propašoval do vězení, kontaktoval Amnesty International - mezinárodní kampaň přinutila prezidenta odložit i druhou popravu. 30. října 2007 byl z vězení propuštěn. Teď je mu 29 let. Je právník a pomáhá mladým lidem odsouzeným k trestu smrti podobně jako byl on před lety. Svou malou dceru pojmenoval po člověku, který v Amnesty pracoval na jeho případu.

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

8.8.2016

Další popravy v Íránu - profesor i Kurdové

29.7.2016

Rozhovor pro ČT o popravách v Indonésii - stopáž 24:30

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.