Dva z aktivistů hnutí NIDA pod nátlakem požádali o milost

2. června byl v ázerbajdžánských provládních médiích rozšířen otevřený dopis, jehož autorem je Bakhtiyar Guliyev. Dopis byl následně zveřejněn na webových stránkách Ázerbajdžánské kázeňské služby. Bakhtiyar Guliyev se v dopise vyznává ze „zločinu“ organizování veřejného neklidu a žádá prezidenta Ázerbájdžánu o milost. Bakhtiyar Guliyev se také distancuje od svého členství v NIDA. Později, 10. června, se k prezidentovi s žádostí o milost odvolal další člen NIDA, Shahin Novruzlu. V jeho prohlášení stálo, že „nebude pokračovat v členství v žádné politické organizaci a (bude žít) jako ctihodný občan (ázerbajdžánské společnosti).“ V předcházejícím období zaznamenali příbuzní a právníci aktivistů NIDA neočekávané vězeňské návštěvy úředníků u jednotlivých aktivistů; úředníci se je snažili přimět k podepsání omluvných dopisů. Právník Shanina Novruzlua si je jist, že jeho klient byl vystaven psychologickému nátlaku, aby o milost požádal. Bakhtiyar Guliyev i Shanin Novruzlu jsou i přes žádosti o milost nadále ve vězení.

19.3.2018

Rusko: Opoziční aktivisté čelili před prezidentskými volbami obtěžování a zatýkání

Ruské úřady systematicky porušovaly práva politických aktivistů prostřednictvím svévolného zatýkání a držení ve vazbě v rámci intenzívních zákroků před prezidentskými volbami 18. března.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

6.2.2018

Hongkong: Soud zrušil mladým prodemokratickým aktivistům trest odnětí svobody

Hongkongský nejvyšší soud zrušil tresty odnětí svobody třem předním prodemokratickým aktivistům.

11.10.2017

Xenofobní volební spot Bloku proti islamizaci. Česká televize podala trestní oznámení