Dva z aktivistů hnutí NIDA pod nátlakem požádali o milost

2. června byl v ázerbajdžánských provládních médiích rozšířen otevřený dopis, jehož autorem je Bakhtiyar Guliyev. Dopis byl následně zveřejněn na webových stránkách Ázerbajdžánské kázeňské služby. Bakhtiyar Guliyev se v dopise vyznává ze „zločinu“ organizování veřejného neklidu a žádá prezidenta Ázerbájdžánu o milost. Bakhtiyar Guliyev se také distancuje od svého členství v NIDA. Později, 10. června, se k prezidentovi s žádostí o milost odvolal další člen NIDA, Shahin Novruzlu. V jeho prohlášení stálo, že „nebude pokračovat v členství v žádné politické organizaci a (bude žít) jako ctihodný občan (ázerbajdžánské společnosti).“ V předcházejícím období zaznamenali příbuzní a právníci aktivistů NIDA neočekávané vězeňské návštěvy úředníků u jednotlivých aktivistů; úředníci se je snažili přimět k podepsání omluvných dopisů. Právník Shanina Novruzlua si je jist, že jeho klient byl vystaven psychologickému nátlaku, aby o milost požádal. Bakhtiyar Guliyev i Shanin Novruzlu jsou i přes žádosti o milost nadále ve vězení.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

11.1.2019

Johan Teterissa je volný

6.8.2018

Echo24.cz o sáudsko-kanadské roztržce kvůli věznění aktivistů

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.