Dva z aktivistů hnutí NIDA pod nátlakem požádali o milost

2. června byl v ázerbajdžánských provládních médiích rozšířen otevřený dopis, jehož autorem je Bakhtiyar Guliyev. Dopis byl následně zveřejněn na webových stránkách Ázerbajdžánské kázeňské služby. Bakhtiyar Guliyev se v dopise vyznává ze „zločinu“ organizování veřejného neklidu a žádá prezidenta Ázerbájdžánu o milost. Bakhtiyar Guliyev se také distancuje od svého členství v NIDA. Později, 10. června, se k prezidentovi s žádostí o milost odvolal další člen NIDA, Shahin Novruzlu. V jeho prohlášení stálo, že „nebude pokračovat v členství v žádné politické organizaci a (bude žít) jako ctihodný občan (ázerbajdžánské společnosti).“ V předcházejícím období zaznamenali příbuzní a právníci aktivistů NIDA neočekávané vězeňské návštěvy úředníků u jednotlivých aktivistů; úředníci se je snažili přimět k podepsání omluvných dopisů. Právník Shanina Novruzlua si je jist, že jeho klient byl vystaven psychologickému nátlaku, aby o milost požádal. Bakhtiyar Guliyev i Shanin Novruzlu jsou i přes žádosti o milost nadále ve vězení.