Dva z aktivistů hnutí NIDA pod nátlakem požádali o milost

2. června byl v ázerbajdžánských provládních médiích rozšířen otevřený dopis, jehož autorem je Bakhtiyar Guliyev. Dopis byl následně zveřejněn na webových stránkách Ázerbajdžánské kázeňské služby. Bakhtiyar Guliyev se v dopise vyznává ze „zločinu“ organizování veřejného neklidu a žádá prezidenta Ázerbájdžánu o milost. Bakhtiyar Guliyev se také distancuje od svého členství v NIDA. Později, 10. června, se k prezidentovi s žádostí o milost odvolal další člen NIDA, Shahin Novruzlu. V jeho prohlášení stálo, že „nebude pokračovat v členství v žádné politické organizaci a (bude žít) jako ctihodný občan (ázerbajdžánské společnosti).“ V předcházejícím období zaznamenali příbuzní a právníci aktivistů NIDA neočekávané vězeňské návštěvy úředníků u jednotlivých aktivistů; úředníci se je snažili přimět k podepsání omluvných dopisů. Právník Shanina Novruzlua si je jist, že jeho klient byl vystaven psychologickému nátlaku, aby o milost požádal. Bakhtiyar Guliyev i Shanin Novruzlu jsou i přes žádosti o milost nadále ve vězení.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

24.4.2019

V kauze vůdců "deštníkového hnutí" padly podmíněné i nepodmíněné tresty

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

16.3.2019

Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.