Přeživší Bhópálské katastrofy slaví – indická vláda bude požadovat vyšší odškodné

Článek

Násilná vystěhování   Indie publikován 13.1.2015

Indický ministr pro chemikálie a umělá hnojiva Anatah Kumar oznámil, že souhlasí s požadavkem na přehodnocení počtu lidí, pro které požaduje odškodné za tragédii, jež v roce 1984 otrávila na půl milionu lidí. Přeživší a aktivisté po dlouhou dobu tvrdili, že vláda v mimosoudním vyrovnání s firmou Union Carbide, které Bhópálská továrna patřila, masivně podhodnotila počet zasažených lidí. Původně vláda hovořila o 5295 mrtvých, 4902 lidech s trvalými následky a 42 těžce raněných, přičemž aktivisté uváděli 22 917 mrtvých, 508 432 lidí s trvalými následky a 33 781 těžce raněných. Ministr slíbil, že odškodněni budou i ti, na které se v minulosti nedostalo. Společnost Union Carbide je od roku vlastněna americkým gigantem Dow Chemicals. Ten odmítá do Indie poslat svého zmocněnce, aby zde čelil obviněním ze zabití z nedbalosti. Stejně tak obě společnosti odmítají splatit náklady spojené s dekontaminací oblasti.

Aktuální petice

Indie

Nucené ukončení činnosti Amnesty Indie ohrožuje lidská práva. Nenechme to tak!

Amnesty International Indie byla v září 2020 nucena pozastavit svou činnost poté, co úřady zmrazily její bankovní účty.

Aktuální počet podpisů: 525 Náš cíl: 2000

Podepíšu