Dva z mužů, kteří mučili Aliho, jsou zpět ve vězeňské službě

  Článek

Zastavte mučení   Maroko publikován 16.2.2015

Marocké úřady pět měsíců pokračovaly v lékařském vyšetření Aliho Aarrasse. Přestože bylo znovuotevření jeho případu v květnu 2014 bezprecedentní, orgány neinformovaly Aliho ani jeho právníky o nutnosti lékařského vyšetřování.

30. října přitom soudní lékař Aliho Aarrasse navštívil s požadavkem ihned začít s prohlídkou, a to přímo v místnosti pro návštěvy ve věznici Salé II. To muž odmítl a žádal o spolupřítomnost nezávislého soudního specialisty. Jeho právníci ruku v ruce s Amnesty International marockým úřadům předložili seznam jmen mezinárodních nezávislých soudních znalců schopných urychleně dojet do Maroka dohlížet na lékařské vyšetření, stejně jako na dodržování Istanbulského protokolu. Stejná žádost byla na Maroko vznesena již v září, kdy se delegace Amnesty International setkala s ministrem spravedlnosti a předala mu petici s podpisy na pomoc Alimu Aarrassovi. Přesto lékařské prohlídky probíhaly bez cizí přítomnosti, ačkoli se úřady v září o tuto nabídku zajímaly a žádaly o seznam navrhovaných osob.

Soudní lékař Aliho navštívil opět 6. listopadu. Odehrálo se tak první z několika sezení s různými doktory, která se opakovala během dalších 16 dní.

Ali Aarrass sdělil, že byl z prohlídek hluboce otřesen, i když je byl ve jménu spravedlnosti ochoten podstoupit. Jednou prý z úzkosti zvracel a výrazně také ubyl na váze.

O žádném ze svědků ani z osob podezřelých z páchání násilí na dotyčném se neví, že by byl předvolán k vyšetřování před soudem.

Ali Aaras nedávno oznámil své sestře, že dva z mužů, kteří ho mučili, se nedávno vrátili k vězeňské službě a několikrát jej zastrašovali. Nařídili ozbrojenou prohlídku jeho cely, při které byl muž také natáčen. Během prohlídky došlo k poškození Aliho vybavení - například umyvadla nebo vařiče používaného k ohřívání vody během zimy. 

Jeho sestra vypověděla, že tento incident Aliho velmi rozrušil a rozhodl se zahájit hladovku. Ta trvala to doby, než Alimu personál navrátil jeho vybavení a slíbil, že se situace nebude opakovat. 

 

Aktuální petice

  Maroko

V novinových článcích rozkrýval politické kauzy, teď si kvůli své práci odpykává šestiletý trest ve vězení

Omar Radi je investigativní novinář a občanský aktivista z Maroka. Za svou práci obdržel několik cen. Rozkrýval politické kauzy, upozorňoval na korupci a je hlasitým kritikem marocké vlády. V červenci 2020 byl falešně obviněn z „ohrožení národní bezpečnosti“ a ze „znásilnění“. Následně byl odsouzen k šestiletému trestu vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2661 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...