„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

Klíčové statistiky a fakta ke zprávě Amnesty International Inventura: vyzbrojování Islámského státu.

© Matt Cetti-Roberts

Kurdský výrobce zbraní drží americkou M16A4, dříve vlastněnou iráckou armádou a poté tzv. Islámským státem, kdy byla zbraň předělána na karabinu M4. © Matt Cetti-Roberts

• Amnesty International zaznamenala v Iráku a Sýrii více než 100 druhů zbraní a munice používaných tzv. Islámským státem. Vojenský materiál pochází z nejméně 25 různých zemí.• Teroristé využívají svůj arzenál ke spáchání mnoha hrůzných činů porušujících lidská práva i mezinárodní humanitární právo. Tyto činy zahrnují únosy civilistů, včetně mírových aktivistů a pracovníků médií, mučení, znásilňování a další formy sexuálního násilí. Dochází k hromadným vraždám zajatých vládních vojáků i členů jiných ozbrojených skupin a k verbování dětských vojáků.

• Většinu zbraní získává IS ze skladišť irácké armády. Některé zbraně byly také získány jako válečná kořist, další nezákonným obchodem anebo kvůli zběhnutí iráckých a syrských vojáků.

• Po převzetí kontroly nad Mosulem, druhým největším iráckým městem, získala IS v červnu 2014 z iráckých skladišť množství zbraní z různých zemí, a to včetně amerických zbraní a vozidel, které následně IS předváděl na sociálních sítích.

• Velká část zbraní byla původně dodána irácké armádě z USA, Ruska a dalších zemí bývalého východního bloku v období od sedmdesátých do devadesátých let. Většina zbraní v Sýrii tak pochází z těchto zemí.

• Válka mezi Irákem a Íránem (1980 - 1988) byla klíčovým momentem pro vývoj současného světového trhu se zbraněmi. Minimálně 34 různých zemí dodávalo zbraně Iráku a 28 z těchto států souběžně zásobovalo zbraněmi Írán.

• Po odmlce dodávek zbraní do Iráku v důsledku zbrojního embarga OSN z roku 1990 došlo k masivnímu nárůstu dovozu zbraní do Iráku v roce 2003 po vojenské intervenci vedené Spojenými státy.

• Více než 30 zemí - včetně všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN - dodalo v uplynulém desetiletí irácké armádě vojenský materiál. V téže době skončilo v rukou povstaleckých skupin, včetně IS, významné množství této vojenské techniky.

• Mezi lety 2011 a 2013 podepsaly Spojené státy s Irákem kontrakty na zbraně v hodnotě miliard dolarů. Do roku 2014 byly dodány ruční zbraně a střelivo v hodnotě více než 500 milionů dolarů. Pokračující dodávky zbraní jsou součástí plnění závazku amerického ministerstva obrany na výcvik a výzbroj irácké armády v celkové hodnotě 1,6 miliardy dolarů. V rámci tohoto projektu má být dodáno i více než 43 tisíc pušek typu M4.

• Dne 15. srpna 2014 potvrdila Rada bezpečnosti OSN rezoluci 2170 o stávajícím zbrojním embargu na IS a ozbrojené skupiny Fronty an-Nusrá, partnerské organizace Al-Kajdy.

Původní zdroj: Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.