České náboje ve špatných rukou: ve Středoafrické republice se střílí i novou municí

  Článek

České náboje ve špatných rukou: ve Středoafrické republice se střílí i novou municí

Vývoz vojenského materiálu s sebou nese nemalá rizika zneužití daného materiálu při porušování lidských práv, a proto je dnes vyhodnocování těchto rizik jeho povinnou součástí. V krajních případech, kdy hrozí, že přispěje k páchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy pak k naprostému zastavení takového obchodu.

Jedním z případů, kdy se tato rizika ukazují jako neúměrně vysoká, je Středoafrická republika (SAR). Země se již dva roky zmítá v krvavém násilí mezi vládnoucí muslimskou frakcí Séléka, která v březnu 2013 zvrhla dosavadního prezidenta François Bozizého, a převážně křesťanskými ozbrojenými skupinami anti-Balaka, které se jí postavily na odpor. V září 2014 skupiny anti-Balaka začaly pořádat odvetné útoky na muslimské vesnice. Lidé byli vyháněni ze svých domovů, vesnice vypalovány a drancovány, docházelo k popravám a mučení zajatců. Tyto útoky následovala krvavá odveta ze strany vládnoucích rebelů a konflikt se v zemi ještě prohloubil. Desetitisíce lidí již musely opustit své domovy, bez jistoty možnosti návratu.

Země je přitom po bojích a konfliktech posledních desetiletí zamořena zbraněmi a další zbraně se do SAR pašují ze sousedních zemí. Nedávná zprávy organizace Conflict Armament Research upozorňuje na to, že ve výzbroji frakce Séléka se nachází množství ručních zbraní, střeliva a vozidel z Evropy, včetně novějšího střeliva z Velké Británie, Belgie a z České republiky vyrobeného mezi lety 2007 až 2010 (viz http://www.conflictarm.com/wp-content/uploads/2015/01/NONSTATE_ARMED_GROUPS_IN_CENTRAL_AFRICAN_REPUBLIC2.pdf). Je pravděpodobné, že se do rukou bojovníků Séléky dostalo pašováním či odklonem od jejich původního cíle, neboť v oficiálních výročních zprávách se export této kategorie materiálu nezmiňuje.

Případ SAR tak upozorňuje na rozměr kontroly exportu, který bývá často opomíjen: při hodnocení rizik vývozu nejde pouze o situaci v cílové zemi, ale také o známá rizika odklonu do jiných zemí. V dalším z aktuálních případů ozbrojených konfliktů, Nigérii, je tak právě riziko odklonu potřeba vzít v úvahu při hodnocení rizik exportu do sousedních zemí jako je Čad či Kamerun, ale také Libye, z níž právě přes Čad podle posledních zpráv OSN velké množství zbraní proudí. Jakkoliv totiž jde o transfery nelegální a neschválené, často je zodpovědná kontrola exportu do zemí, které jsou pro pašování zdroji, může ovlivnit důslednou prevencí.  

Více o lidských právech v SAR se dozvíte zde: https://www.amnesty.org/en/countries/africa/central-african-republic/

Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence západními zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

Aktuální počet podpisů: 2520

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...