42 úspěchů v roce 2015

  Článek

Dvaačtyřicet zpráv o tom, jak jste v roce 2015 pomohli změnit svět.

Dosažení těchto výsledků a úspěchů by nebylo možné bez vašeho dlouhodobého nadšení, věrnosti a podpory.

1. Nigérie: Shell zaplatil za ropné úniky v deltě řeky Niger

Po letech nátlaku ze strany Amnesty a jejích podporovatelů nigerijská pobočka firmy Shell ohlásila finanční vyrovnání ve výši 55 miliónů liber. Ty rozdělí mezi 15 600 farmářů a rybářů z nigerijského městečka Bodo, jejichž živobytí bylo v letech 2008 a 2009 narušeno dvěma rozsáhlými ropnými úniky.

Více v článku zde.

http://www.amnesty.org.uk/press-releases/nigeria-long-awaited-victory-shell-finally-pays-out-%C2%A355-million-over-niger-delta-oil

2. Myanmar: Propuštění aktivisty Tun Aunga

Po více než dvouletém nátlaku a psaní dopisů příznivci Amnesty byl v lednu propuštěn doktor Tun Aung. Do vězení na 17 let byl poslán poté, co se snažil uklidnit dav během pouličních nepokojů v roce 2012. Myanmarská národní rada pro lidská práva sdělila, že vaše dopisy ji přinutily zabývat se tímto případem.

Za propuštění dr. Tun Aunga jsme v ČR získali a do Myanmaru poslali 673 podpisů, více o jeho případu zde.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/06/bless-those-fighting-for-justice-heartwarming-message-to-amnesty-supporters-from-dr-tun-aung/

3. Salvador: Guadalupe uvězněná za samovolný potrat byla osvobozena

Carmen Guadalupe Vasquézová byla v únoru konečně omilostněna a propuštěna z vězení. V roce 2007 byla odsouzena na 30 let ve vykonstruovaném obvinění z vraždy poté, co ve svých 18 letech samovolně potratila. Byla podezřelá z umělého potratu, který je v Salvadoru bez výjimky přísně zakázán.

http://www.amnesty.org/en/news/el-salvador-pardon-woman-jailed-miscarriage-triumph-justice-2015-01-22

4. Hong Kong: Zaměstnavatelka byla shledána vinnou za zneužívání svých podřízených z řad migrantů

Hongkongská zaměstnavatelka byla shledána vinnou za extrémní zneužívání Erwiany Sulistyaningsihové a Tutik Lestari Ningsihové, dvou migrantek. Amnesty  se domnívá, že tento případ by měl být budíčkem pro zodpovědné osoby, aby podnikly kroky proti široce rozšířenému vykořisťování desítek tisíc žen.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/02/hong-kong/

5. Mexiko: Mučená Claudia Medinová zproštěna obvinění

V únoru bylo staženo poslední obvinění proti Claudii Medinové, Mexičance, která byla v roce 2012 mučena a přinucena k falešnému přiznání. Příznivci Amnesty z celého světa za ni bojovali v rámci kampaně Zastavme mučení.

Za propuštění Claudie Mediny jsme v ČR získali a odeslali 3828 podpisů, více zde.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/02/justice-in-mexico-i-will-not-allow-even-one-more-woman-to-be-tortured-in-mexico/

6. Tři státy zrušily během tří měsíců trest smrti

V lednu zrušil Madagaskar trest smrti ve všech oblastech trestního práva. V únoru jej následovalo Fidži a v březnu se připojil jihoamerický Surinam. Trend, který je patrný už po celá desetiletí, tak nabírá na své intenzitě – trest smrti se celosvětově stává minulostí.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/07/death-penalty-2015-the-good-and-the-bad/

7. Togo: Mučení se stalo trestným činem

Tato skvělá zpráva přišla 26 let po podpisu Úmluvy proti mučení a jinému krutému zacházení. Tohoto historického rozhodnutí bylo dosaženo díky členům Amnesty v Togu a jejím partnerským organizacím, kteří shromáždili oběti mučení a podpořili je ve snaze dovolat se svých práv.

8. Mexiko: Alfonso Martín del Campo Dodd, který přežil mučení, byl propuštěn

Mexiko konečně osvobodilo Alfonsa, který strávil 23 let ve vězení na základě přiznání, které učinil na mučidlech. Amnesty upozorňuje na mnohé případy, ve kterých soudci stále rozhodují na základě výpovědí získaných během mučení.

https://www.amnesty.org/en/press-releases/2015/03/mexico-torture-victim-released-after-two-decades-behind-bars/

9. Joan Baez a Aj Wej-wej  se stali „velvyslanci svědomí“

Legendární folková zpěvačka Joan Baez a světově proslulý umělec Aj Wej-wej  – oba zapálení aktivisté – získali v roce 2015 od Amnesty International ocenění Mezinárodní velvyslanec svědomí. Cena je udělována významným bojovníkům v oblasti lidských práv.

https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/03/joan-baez-and-ai-weiwei-to-receive-top-award/

10. Ázerbájdžán: Dva vězni svědomí byli propuštěni

Bashir Suleymanli a Orkhan Eyyubzade, dva hlasití kritikové prezidenta Ilhama Alijeva a ázerbájdžánského režimu, byli během březnové prezidentské amnestie propuštěni. Amnesty International bojovala za jejich propuštění spolu s dalšími 20 vězni svědomí.

https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/03/azerbaijan-prisoner-release-positive-but-tokenistic-gesture-in-run-up-to-european-games/

11. Filipíny: Pohlídáme, aby Jerrymeho mučení bylo vyšetřeno

Filipínská policie ohlásila, že na základě dopisů zaslaných „jistou lidskoprávní organizací“ urychlí vyšetřování případu otřesného zacházení s Jerrymem Correm, který byl mučen elektrickým proudem, bit a bylo mu vyhrožováno smrtí. Tisíce příznivců Amnesty bojovalo za Jerrymea v rámci akce Marton psaní dopisů v roce 2014.

Za propuštění Jerryho Corra jsme v ČR získali a odeslali 1287 podpisů, více zde.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/03/torture-in-the-philippines-we-now-understand-our-rights/

12.  Norsko: Historický průlom v oblasti práv transgenderu

V dubnu se norská vláda nechala slyšet, že provede právní změny ve prospěch lidí, kteří chtějí změnit své pohlaví. Toto prohlášení následovalo po naší kampani Maraton psaní dopisů vedené ve prospěch John  Jeanette Remové, transgender ženy, které nebylo povoleno změnit své pohlaví, aniž by podstoupila nucenou lékařskou léčbu.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/04/a-breakthrough-for-transgender-peoples-rights-in-norway-john-jeanettes-journey/

13. Čína: Promluvili jsme ve prospěch #FreeTheFive

Po celosvětové kampani za osvobození propustilo 13. dubna čínské vedení na kauci pět lidskoprávních aktivistek. Wei Tingting, Wang Man, Wu Rongrong, Li Tingting a Zheng Churan byly zatčeny za přípravu kampaně v rámci Mezinárodního dne žen proti sexuálnímu obtěžování.

https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/04/china-release-on-bail-of-five-womens-rights-activists-an-incomplete-step/

14. Kambodža: Propuštění deseti bojovnic za lidská práva

V dubnu 2015 byla udělena královská milost deseti bojovnicím za lidská práva v Kambodži. Devět z nich pochází z oblasti kolem jezera Boeung Kak, kde v srpnu roku 2008 došlo k vyvlastnění 3 500 domácností.

http://thediplomat.com/2015/04/cambodian-activists-released/

15. Čína: Rozsudek smrti pro Li Yan byl změněn na odnětí svobody

Čínské autority změnily trest smrti pro Li Yan, která zabila svého agresivního manžela po měsících domácího násilí. Předpokládá se, že trest smrti bude v případě dobrého chování po dobu dvou let změněn na odnětí svobody.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/04/china-landmark-domestic-violence-verdict-overshadowed-by-persecution-of-rights-activists/

16. USA: Obrat v přístupu k masovému odposlouchávání

Masové odposlouchávání provozované vládou Spojených států amerických dostalo těžký zásah. Odvolací soud 7. května rozhodl, že celý balík nahrávek telefonních hovorů, které vlastní Agentura národní bezpečnosti (NSA), je ilegální. Pod peticí v kampani #UnfollowMe, která nabádá vlády, aby zakázaly masová sledování, se podepsalo více než 100 000 lidí.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/05/us-court-rules-nsa-mass-surveillance-illegal/

17. USA: Omar Khadr byl propuštěn

Omar Khadr byl po dvanácti letech ve vězení, které strávil převážně v notoricky známém Guantánamu, propuštěn. Americké jednotky ho zajaly v roce 2002 v Afganistánu, když mu bylo pouhých 15 let. Amnesty a její aktivisté po celém světě bojovali za jeho propuštění.

http://www.amnesty.ca/blog/omar-khadr-bail-ruling-once-again-the-courts-stand-up-for-rights-and-the-rule-of-law

18. Spojené arabské emiráty: Tři sestry byly propuštěny z tajné vazby

Po globálním bouřlivém protestu byly Asma, Mariam a Alyazia al-Suwaidiovy 15. května propuštěny z tajného vězení. Sestry byly v únoru vyslýchány policií Spojených arabských emirátů poté, co skrze tweety informovaly o nespravedlivém soudu s jejich bratrem. Poté na tři měsíce zmizely.

https://www.amnesty.org/en/articles/news/2015/05/uae-three-sisters-released-after-three-months-in-secret-detention/

19. Nigérie: Moses Akatugba, který přežil mučení, byl omilostněn

Moses Akatugba, nigerijský čekatel na vykonání rozsudku smrti, byl 28. května omilostněn téměř po 10 letech žaláře. Na mučidlech se doznal ke zločinu, který podle svého tvrzení nikdy nespáchal. Přes 800 000 aktivistů se ho zastalo v rámci Maratonu psaní dopisů.

Za propuštění Mosese Akatugby jsme v ČR získali a odeslali 3267 podpisů, více zde.

https://www.amnesty.org/latest/campaigns/2015/06/moses-walks-free/

20. Irsko řeklo ANO! pro plnou rovnost příležitostí k manželství

Irsko se stalo první zemí na světě, která zavedla úplnou rovnost civilních svateb pro všechny, bez ohledu na jejich sexuální orientaci. „Toto rozhodnutí je signálem pro LGBTI, že oni, jejich vztahy a jejich rodiny, jsou důležití“, řekl ředitel Amnesty International Irsko Colm O‘Gorman.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/05/ireland-makes-history-and-says-yes-to-marriage-equality/

21. Itálie: Romové dosáhli památného vítězství

Italský soud v květnu rozhodl, že vystěhování romských rodin do etnicky segregovaného tábora mimo Řím bylo protiprávní. Rozhodnutí přišlo po letech snah Amnesty a jiných organizací směřujících k zastavení násilného vystěhovávání, segregování a diskriminaci.

https://www.amnesty.org/en/press-releases/2015/06/italy-ground-breaking-court-victory-for-romani-people-underscores-authorities-failure-to-protect-rights-1/

22. USA: Rovnost v manželství je právo

Americký Nejvyšší soud vydal historicky zásadní rozhodnutí potvrzující právo na sňatek párům stejného pohlaví. „Toto je radostný den nejenom pro zamilované páry stejného pohlaví, ale pro každého, kdo věří v lidská práva a rovnost všech,“ řekl Steven W. Hawkins, ředitel Amnesty International  USA.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/06/supreme-court-marriage-ruling-a-victory-for-human-rights/

23. Svazijsko: Dva vězni svědomí byli propuštěni

Editor časopisu Bhekithemba Makhubu a lidskoprávní právník Thulani Maseko byli v červnu propuštěni poté, co strávili 15 měsíců ve svazijském vězení. Byli obviněni z uveřejnění článků, které zpochybňovaly nezávislost soudců.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/07/im-dreaming-how-it-feels-when-your-husband-comes-home/

24. Čad: Propuštění aktivisty

Aktivista Djeralar Miankeol byl 28. července propuštěn poté, co byla stažena všechna obvinění vznesená proti jeho osobě. Odvolací soud zvrátil předchozí rozsudky, které ho shledávaly vinným z napadání justice. K tomu mělo dojít během rozhlasového rozhovoru, ve kterém zpochybňoval kompetence soudních úředníků.

https://www.amnesty.org/en/documents/afr20/2183/2015/en/

25. Myanmar: Propuštění vězňů svědomí

Nejméně 11 vězňů svědomí – včetně novinářů, nenásilných protestujících a vůdců místních komunit z řad utlačovaných muslimských Rohingyů – bylo propuštěno v rámci hromadné amnestie v Myanmaru. Amnesty vyzvala státní představitele k propuštění nenásilných aktivistů, kteří stále zůstávají za mřížemi.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/07/myanmar-prisoners-of-conscience-released-in-amnesty-but-scores-remain-behind-bars/

26. Sýrie: Obránce lidských práv Mazen Darwish byl osvobozen

Mazen Darwish, bojovník za lidská práva uvězněný v Sýrii za vykonstruované obvinění z terorismu, byl v srpnu po třech a půl letech strávených za mřížemi propuštěn. Je ředitelem syrského Centra pro média a svobodu slova, které sbírá důkazy o porušování lidských práv v Sýrii.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/08/syrian-activist-mazen-darwish-freed-after-three-year-ordeal/

27. Súdán: Propuštění dvou pastorů

Dva jihosúdánští pastoři, reverend Yat Michael a reverend Peter Yen, byli 5. srpna v Chartúmu propuštěni poté, co jim soud uložil trest odnětí svobody ve výši jejich dosavadní vazby. Všeobecně se soudí, že pastoři byli uvězněni a obviněni kvůli svému náboženskému přesvědčení.

https://www.amnesty.org/en/documents/afr54/2237/2015/en/

28. Thajsko: Novináři zproštěni obvinění

Dva novináři v Thajsku, kteří byli u soudu kvůli zveřejnění částí článku zabývajícího se obchodováním s lidmi, byli v září propuštěni. Editor Alan Morison a reportér Chutima Sidasathian byli shledáni nevinnými v otázce obvinění z trestného činu pomluvy a porušení ustanovení zákona o počítačové kriminalitě.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/09/thailand-acquittal-of-phuketwan-journalists/

29. Egypt: Zaměstnanci Al - Džazíry osvobozeni

Reportéři televize Al Jazeera Mohamed Fahmy a Baher Mohamed byli v září propuštěni na základě prezidentského výnosu, kterým byla udělena milost 100 osobám. V srpnu 2013 byli spolu se svým kolegou Peterem Grestem zatčeni a obviněni z „šíření falešných zpráv“.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/09/egypt-prisoner-pardons-a-relief-but-little-more-than-token-gesture/

30. Evropa: My všichni říkáme „Vítejte, uprchlíci“

Od Řecka po Německo se k pořádkovým jednotkám připojili dobrovolníci, aby pomohli pro nově příchozí uprchlíky a migranty obstarat jídlo, oblečení a lékařskou péči – zalepují tak do očí bijící mezery v rozpadlém unijním azylovém systému. Mezitím evropští lídři stále hledají řešení.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/09/world-refugee-crisis-needs-eu-solutions/

31. Keňa: Násilně vystěhovaným komunitám slíbili odškodnění

Dálniční úřad v Keni připustil, že násilné vystěhování více než stovky lidí z jejich domovů, byla chyba a dotčeným slíbil odškodnění. Tento krok následoval po tlaku ze strany Amnesty, která poukázala na dopady silniční expanze v Mombase na podobu dvou slumů.

https://www.amnesty.org/en/press-releases/2015/10/kenya-authorities-must-keep-promise-to-compensate-victims-of-forced-eviction/

32. Jihoafrická republika: Lepší zdravotní péče pro ženy v Mkhondo

V důsledku úspěšné akce Maraton psaní dopisů v roce 2014 mají nyní ženy a dívky v jihoafrickém Mkhondo v těhotenství lépe dostupnou zdravotní péči. Jedna z klinik prenatální péče rozšířila svůj provoz ze dvou na sedm dní v týdnu, což výrazně zkrátilo čekací doby. Za účelem vyhodnocení celé situace navštívili město i vládní úředníci.

Za lepší péči jsme v ČR napsali a odeslali celkem 1280 podpisů a dopisů, více zde.

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/04/this-campaign-is-a-stepping-stone-how-women-and-girls-are-fighting-for-better-healthcare-in-south-africa/

33. Vietnam: Bloggerka Ta Phong byla propuštěna

 Vietnamská bloggerka a bojovnice za svobodu projevu Ta Phong Tan byla v září propuštěna po odpykaných čtyřech letech z celkem desetiletého trestu. Byla odsouzena za „cílenou propagandu“ proti státu.

https://www.amnesty.org/en/documents/asa41/2600/2015/en/

34. Kuba: Umělecký tvůrce graffiti byl propuštěn

Kubánský umělec a vězeň svědomí Danilo Maldonado Machado byl v říjnu propuštěn z vězení v Havaně. Za mřížemi strávil téměř rok za to, že namaloval „Raúla“ a „Fidela“ na záda dvou prasat. Věříme, že jeho propuštění znamená pro Kubu nový přístup ke svobodě slova a k disentu.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/10/cuba-release-of-graffiti-artist-must-herald-new-approach-to-dissent/

35. Egypt: Sedmnáct svědků bylo zproštěno viny

Odvolací soud potvrdil zproštění viny pro Azzy Solimanovou, obhájkyni práv žen a dalších šestnáct žen, které byly svědkyněmi při zabití aktivisty a básníka Shaimaa al-Sabbagha. Falešná obvinění byla vůči nim vznesena na základě jejich svědeckých výpovědí proti bezpečnostním jednotkám. Azza poděkovala Amnesty International za podporu a solidaritu.

https://www.amnesty.org/en/documents/mde12/2772/2015/en/

36. Súdán: Odsouzení teenagera za „nemravné“ oblečení bylo zrušeno

Súdánský odvolací soud zrušil rozsudek nezletilého Ferdouse Al Toumyho, který byl shledán vinným za „nemravné a nemorální oblékání“, byl odsouzen k zbičování 20 ranami a zaplacení 500 súdánských liber. Věříme, že tohoto výsledku bylo částečně dosaženo také díky vašemu aktivismu a mezinárodnímu tlaku.

http://www.amnesty.org.uk/sudan-court-overturns-conviction-teenager-sentenced-indecent-dress

37. USA: Propuštění Shakera Aamera z věznice Guantánamo

Shaker Aamer byl propuštěn z věznice Guantánamo, kde strávil 13 let, aniž by došlo k jeho obvinění či soudnímu přelíčení. Byl jedním z prvních zadržených, kteří byli v roce 2002 do nechvalně známého zařízení posláni. Zároveň se stal posledním občanem Britského království, který zde byl zadržován. Přívrženci Amnesty bojovali za jeho propuštění více než deset let.

http://www.amnesty.org.uk/shaker-aamer-13-years-guantanamo-bay-torture-uk#.Vkn-gnbhDcs

38. Čína: Vězeňkyně svědomí Čchen Čen-pching se opět setkala s rodinou

V říjnu se bývalá vězeňkyně svědomí Čchen Čen-pching opět setkala ve Finsku se svou rodinou. Z čínského vězení byla propuštěna již v březnu, ale do svého příletu do Helsinek byla obtěžovaná a stále pod přísným dohledem. Ve vězení strávila osm let za praktikování duchovního učení Falung Gong, které je v Číně zakázané.

https://twitter.com/amnestyfinland/status/652497633009889280

39. Egypt: Lidskoprávní novinář Hossam Bahgat byl osvobozen

Aktivista a novinář Hossam Bahgat byl propuštěn poté, co Amnesty a mezinárodní společenství odsoudily jeho uvěznění. Jeho zadržení bylo jedním z mnoha stále trvajících útoků proti nezávislé žurnalistice a občanské společnosti v Egyptě.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/11/egypt-arrest-of-prominent-activist-hossam-bahgat-another-blow-for-freedom-of-expression/

40. Indonésie: Aktivista Filep Karma byl konečně propuštěn

V listopadu konečně došlo k propuštění aktivisty Filepa Karmy z indonéského vězení. Za mřížemi strávil více než deset let za vztyčení papuánské vlajky nezávislosti na politické slavnosti v roce 2004. Příznivci Amnesty dlouho bojovali za Filepovo propuštění a to včetně sepsání 65 000 vzkazů v rámci akce Maraton psaní dopisů v roce 2011, ve kterýchmu vyjadřovali podporu.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/11/papuan-pro-independence-activist-jailed-for-raising-a-flag-finally-freed/

41. Mexiko: Dvě oběti mučení byly propuštěny

Dvě oběti mučení v severním Mexiku byly v prosinci pouze několik hodin po sobě propuštěny na svobodu. Řidič autobusu a otec čtyř dětí Adrián Vásquez byl propuštěn po více než třech letech, během nichž byl státní policií mučen a obviněn z toho, že byl vysoce postaveným obchodníkem s drogami. Pouze o pár hodin později byla propuštěna i pětadvacetiletá Cristel Piňaová. Matka dvou dětí strávila ve vězení více než dva roky poté, co byla brutálně bita a hrubě sexuálně mučena, dokud se nepřiznala k vydírání.

https://www.amnety.org/en/latest/news/2015/12/mexicos-injustices-fall-like-dominoes-as-two-torture-victims-released-in-24-hours/

42. Mongolsko: Zrušení trestu smrti

V prosinci se mongolský parlament rozhodl zrušit trest smrti, což je pro lidská práva v této zemi veliké vítězství. Mongolsko se stalo příkladem, který, jak doufáme, spustí řetězovou reakci napříč Asií. Zemím, v nichž se stále popravuje, byla ukázána cesta, kterou mohou následovat a ukončit tak kruté a nelidské tresty.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/12/mongolia-historic-vote-abolishes-death-penalty/

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...