„Letošní Dopisy v ulicích? Bomba!“

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 22.11.2013

7. listopadu proběhla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí.


7. listopadu probě
hla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí – indickou bojovnici za lidská práva Soni Sodi, vězněného severokorejského kluka Kim Džung-nama a běloruského lidskoprávního aktivistu Alese Běljackého (www.3minutystaci.cz). Po proškolení lektory Amnesty International se studenti vydali do ulic svých měst, aby seznámili kolemjdoucí s případy a posbírali na jejich podporu co nejvíce podpisů.

Studentky pardubického Gymnázia Mozartova Aneta Hanušová, Tereza Kubínková, Dagmar Hnutová nám poslaly i jejich zkušenost s touto akcí:

Dopisů jsme se letos účastnili už potřetí. První rok jsme ještě úplně nevěděly, do čeho jdeme, ale postupně nám začalo docházet, jak velkou odpovědnost na svých bedrech neseme. Ale samozřejmě ne jenom my, ale všichni, kdo se Dopisů účastní.
Kupředu nás poháněl fakt, že máme v rukou papíry, které můžou ovlivnit něčí život. Obzvláště v letošním ročníku byly osudy lidí, za které jsme sbírali podpisy, velice pohnuté.

Kdo může sakra zavřít desetileté dítě?!

Ano, to byla jedna z myšlenek, která se nám celý den, který jsme strávili v ulicích Pardubic, honila hlavou. Velice nás potěšilo, že tato otázka, nebo spíš rozčilené zvolání, nevycházelo jen z úst našich, ale i mnoha lidí, kteří se s námi na tři minuty zastavili a rozhodli se nás vyslechnout.
Ani zima, ani vítr, který se nám proháněl kolem uší, nám nezabránily ve vyplnění téměř všech šesti set  letáčků, které jsme dostali k dispozici.  Občas bylo sice těžké přesvědčit někoho, aby se zamyslel nad někým jiným, než je on sám, ale řekla bych, že mnoho lidí po podepsání apelu začalo přemýšlet i o něčem trochu jiném, a možná i důležitějším.
Největší ohlas jsme získali ze strany studentů Univerzity v Pardubicích. Jakmile jsme oslovili první skupinku studentů, hned se připojila další a rázem jsme měli podepsanou spoustu spoustu dopisů.

Bylo mi pak fajn.

Když jsme odpoledne odevzdávali podepsané archy, vesměs jsme měli velmi dobrý pocit. Pocit plný očekávání, zda naše práce byla k něčemu. Zda se podaří, jako minulý rok, alespoň jednoho z vězňů propustit.  A kdyby náhodou ne, jsme připraveni vyrazit příští rok zase do ulic a sebrat tolik podpisů , kolik jich bude ještě potřeba, aby se cíl Amnesty, i náš, podařilo naplnit.


Další školy zapojené do akce byly: VOŠES Podskalská (Praha), Obchodní akademie Pařížská (Ústí nad Labem), Základní škola Palachova (Ústí nad Labem), Církevní gymnázium Plzeň.

Děkujeme všem zapojeným studentům a školám!

 

    

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...