„Letošní Dopisy v ulicích? Bomba!“

7. listopadu proběhla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí.

7. listopadu probě
hla na školách po celé České republice akce Dopisy v ulicích. Studenti v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Pardubicích a Plzni sbírali podpisy za 3 nespravedlivě vězněné v rámci kampaně 3 minuty stačí – indickou bojovnici za lidská práva Soni Sodi, vězněného severokorejského kluka Kim Džung-nama a běloruského lidskoprávního aktivistu Alese Běljackého (www.3minutystaci.cz). Po proškolení lektory Amnesty International se studenti vydali do ulic svých měst, aby seznámili kolemjdoucí s případy a posbírali na jejich podporu co nejvíce podpisů.

Studentky pardubického Gymnázia Mozartova Aneta Hanušová, Tereza Kubínková, Dagmar Hnutová nám poslaly i jejich zkušenost s touto akcí:

Dopisů jsme se letos účastnili už potřetí. První rok jsme ještě úplně nevěděly, do čeho jdeme, ale postupně nám začalo docházet, jak velkou odpovědnost na svých bedrech neseme. Ale samozřejmě ne jenom my, ale všichni, kdo se Dopisů účastní.
Kupředu nás poháněl fakt, že máme v rukou papíry, které můžou ovlivnit něčí život. Obzvláště v letošním ročníku byly osudy lidí, za které jsme sbírali podpisy, velice pohnuté.

Kdo může sakra zavřít desetileté dítě?!

Ano, to byla jedna z myšlenek, která se nám celý den, který jsme strávili v ulicích Pardubic, honila hlavou. Velice nás potěšilo, že tato otázka, nebo spíš rozčilené zvolání, nevycházelo jen z úst našich, ale i mnoha lidí, kteří se s námi na tři minuty zastavili a rozhodli se nás vyslechnout.
Ani zima, ani vítr, který se nám proháněl kolem uší, nám nezabránily ve vyplnění téměř všech šesti set  letáčků, které jsme dostali k dispozici.  Občas bylo sice těžké přesvědčit někoho, aby se zamyslel nad někým jiným, než je on sám, ale řekla bych, že mnoho lidí po podepsání apelu začalo přemýšlet i o něčem trochu jiném, a možná i důležitějším.
Největší ohlas jsme získali ze strany studentů Univerzity v Pardubicích. Jakmile jsme oslovili první skupinku studentů, hned se připojila další a rázem jsme měli podepsanou spoustu spoustu dopisů.

Bylo mi pak fajn.

Když jsme odpoledne odevzdávali podepsané archy, vesměs jsme měli velmi dobrý pocit. Pocit plný očekávání, zda naše práce byla k něčemu. Zda se podaří, jako minulý rok, alespoň jednoho z vězňů propustit.  A kdyby náhodou ne, jsme připraveni vyrazit příští rok zase do ulic a sebrat tolik podpisů , kolik jich bude ještě potřeba, aby se cíl Amnesty, i náš, podařilo naplnit.

Další školy zapojené do akce byly: VOŠES Podskalská (Praha), Obchodní akademie Pařížská (Ústí nad Labem), Základní škola Palachova (Ústí nad Labem), Církevní gymnázium Plzeň.

Děkujeme všem zapojeným studentům a školám!

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

19.7.2019

Dcera Ševčenkové děkuje příznivcům Amnesty za podporu!

Dcera Ševčenkové sdílela na Facebooku poděkování za dopisy solidarity, které příznivci Amnesty posílají rodině.

26.4.2019

Polské aktivistky podpořilo na 75 tisíc lidí!

Přes 75 tisíc lidí podpořilo čtrnáct polských žen napadených během pochodu pořádaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.