Studenti EKO gymnázia vytvořili výstavu na téma Obchod se zbraněmi

Článek

Vzdělávání - staré publikován 9.12.2013

Studenti a studentky brněnského EKO gymnázia se rozhodli upozornit na problém obchodování se zbraněmi. Pro své spolužáky a učitele připravili ve spolupráci s Amnesty International výstavu fotografií, která ukazuje důsledky nekontrolovaného prodeje zbraní.

Na chodbách EKO gymnázia už nevisely jenom nástěnky s informacemi o studiu. Až do konce listopadu tu byly díky iniciativě studentů sexty vystavené fotografie s tématem ozbrojování a obchodu se zbraněmi. Snímky poskytla studentům Amnesty International, oni sami výstavu nainstalovali a připojili k ní vlastní popisky v češtině i angličtině. Pro lepší porozumění doplnili výstavu tematickým slovníčkem základních pojmů.

Nedostatečně regulovaný obchod se zbraněmi vede k rostoucímu násilí a ozbrojeným konfliktům. Každý rok kvůli tomu zemře nejméně 500 tisíc lidí a další miliony přijdou o domov a své nejbližší.  Výstava má za cíl nejen upozornit na tento problém, ale také povzbudit mladé lidi k jeho řešení, což se u studentů EKO gymnázia povedlo.

EKO gymnázium se v letošním školním roce zapojilo také do vzdělávacího projektu Amnesty International FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. V průběhu roku tak na škole probíhá množství lidskoprávních workshopů a aktivit, včetně Maratonu psaní dopisů a Živé knihovny.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu