Živá knihovna zaujala i na základce v Ústí nad Labem

V pondělí 24. února se tým Amnesty International vydal v rámci projektu Fair Play na Základní školu Palachova v Ústí nad Labem. Tam se pod jeho vedením uskutečnil projektový den s Živou knihovnou a také mediálním workshopem, který absolvovali žáci sedmých tříd. Živá knihovnaŽivá knihovna je jedním z hlavních lákadel projektu Fair Play. Nejedná o klasickou knihovnu. Studenti si zde mohou půjčovat na rozdíl od klasických knih skutečné osoby se zajímavou životní zkušeností. Cílem Amnesty International je umožnit žákům konfrontaci jejich strachů, předsudků a stereotypů prostřednictvím rozhovorů s živými knihami, kteří jsou příslušníky různých českých menšin. Mezi hlavní protagonisty projektu patří mimo živých knih a čtenářů (žáci) samozřejmě i knihovníci, tedy osoby, které mají na starost bezproblémové fungování knihovny, asistují čtenářům při výběru knih a monitorují hladký průběh čtení. Tentokrát byly živé knihy čtyři. Ivan Dmitročenko, původem z Běloruska, který opustil svou zemi před necelým rokem. Vítězslav Slíva, jemuž se už odmalička líbí kluci, studuje na Karlově univerzitě a je spoluzakladatelem občanského sdružení Charlie zaměřujícího se na LGBTI jedince (zkratka označující lesby (L), gaye (G), bisexuální (B), transsexuální (T) a intersexuální (I) osoby). Jozef Miker, původem Rom, který pochází z východního Slovenska, bojuje za lidská práva a podílí se na blokádách pochodů neonacistů. Poslední živou knihou byla Pham Minh Tra (Anežka) s vietnamskými kořeny, která studuje práva na Univerzitě Karlově a už na střední škole se podílela na vzniku místní skupiny Amnesty International v Chotěboři. Žáci ZŠ Palachova nebyli ostýchaví, byli k živým knihám velice otevření a nebáli se ptát téměř na cokoli. Zajímalo je, jak se knihy staví například ke kritickým poznámkám na jejich původ nebo sexualitu, jaká je jejich minulost, co prožili, čím se živí a jaký je jejich osobní život.   Mediální workshopBěhem probíhající Živé knihovny se konala druhá část projektového dne, a sice mediální workshop. Hlavní myšlenkou takového workshopu je ukázat studentům neobjektivitu zpravodajství a nebezpečí manipulace skrze sdělovací prostředky a naučit je, jak kriticky přistupovat k médiím. Na konci workshopu se studenti věnují vlastní mediální produkci - tvoří své vlastní mediální výstupy ve  formách jako je např. komiks, plakát, video anketa, reportáž, rozhovor a podobně. Sami si tak vyzkouší, jak takový výstup do médií vytvořit.Ve video anketě se žáci například ptali svých kamarádů, jak se jim projektový den s Amnesty International líbil, jak je zaujala Živá knihovna a zda by se s knihami chtěli ještě někdy potkat. Výsledek byl velmi pozitivní. Rozhovory byly pro ně zajímavé, přáli by si i delší. Většina také odpověděla, že jim projekt umožnil se setkat s lidmi, se kterými by se za normálních okolností nepotkali a rozhodně by se s nimi chtěli znovu setkat. Projektový den byl zakončen závěrečným setkáním všech jeho aktérů - žáků, lektorů a knih. Odměnou lidem z Amnesty International i živým knihám byl hlasitý potlesk a následný zájem studentů o vyfocení se s knihami. Probuzení takového nadšení, zvědavosti a otevřenosti považujeme za velký úspěch.
Karolína Pláničková, stážistka Amnesty International

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

5.8.2019

Jak na lidská práva zážitkem?

Vícedenní vzdělávací seminář pro pedagogy

12.3.2019

Začít změnu je snadné se Start the Change!

Jste pedagog nebo pedagožka? Vzděláváte? Pojďte s námi dělat změnu!

12.8.2019

DOBROVOLNÍK V LIDSKOPRÁVNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.