Týden lidských práv na Gymnáziu Teplice

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 25.4.2014

Gymnázium Teplice se již druhým rokem účastní projektu Školy přátelské k lidským právům Amnesty International. V letošním roce již pořádalo Maraton psaní dopisů, který měl veliký úspěch, dopisů se napsalo 350. Druhou akcí pořádanou v rámci projektu Školy přátelské k lidským právům, byl Týden lidských práv. Ten probíhal na naší škole od 14. do 16. dubna.

Gymnázium Teplice se již druhým rokem účastní projektu Školy přátelské k lidským právům Amnesty International. V letošním roce již pořádalo Maraton psaní dopisů, který měl veliký úspěch, dopisů se napsalo 350. Druhou akcí pořádanou v rámci projektu Školy přátelské k lidským právům, byl Týden lidských práv. Ten probíhal na naší škole od 14. do 16. dubna. 
Každá třída měla připravený program, ať šlo o workshopy, besedy nebo promítání. Například kvartáni měli možnost zúčastnit se workshopu Živá knihovna, který byl velice vydařený. Kvintáni se na besedě s Pavlou Holcovou, novinářkou a cestovatelkou, seznámili se situací lidských práv na Kubě a v Ázerbájdžánu. Také proběhlo několik promítání v rámci festivalu Jeden svět na školách s následnou besedou. 
Celý týden lidských práv byl zakončen koncertem 16. dubna v aule gymnázia. Na koncertě na podporu lidských práv „NENÍ TO JEN O SPORTU“ byla možnost podepsání petice na podporu lidských práv v Bělorusku, kde právě probíhalo hokejové mistrovství světa. Na koncertě vystoupily kapely složené ze studentů zdejšího gymnázia. Atmosféra byla velice příjemná.
Přestože toto byl první ročník týdne lidských práv na naší škole, doufáme, že budou následovat další, přinejmenším stejně tak dobré, jako byl tento.
Jak probíhal workshop Živá knihovna
Workshop byl rozdělen na dvě části. První část byla mediální, v níž jsme se dozvěděli o dělení médií, kde si zprávy ověřit a také čemu máme ve zprávách (médiích) věnovat pozornost. 
Druhá část workshopu byla Živá knihovna. V Živé knihovně si místo knížek můžete "půjčit" osobu se zajímavým životním příběhem, kterou byste v normálním životě třeba nepotkali a zeptat se na všechno, co vás zajímá. Seznámili jsme se například s nevidomou Věrou a jejím asistenčním psem Nemem. Věra nás všechny ohromila svou energií a odvahou, o čemž svědčí fakt, že sama společně s Nemem jezdí na jazykové kurzy do zahraničí. Měli jsme možnost poznat Daniela Reizka, egyptského novináře žijícího v ČR. Bylo velice zajímavé dozvědět se o poměrech v Egyptě, tradicích a o životě cizince v ČR. Každá skupina mohla přečíst dvě "knihy" - šestici doplnili Anežka, jejíž rodina pochází z Vietnamu, Rom Jožka, Afghánka Fatema a homosexuál Jirka. 
Po skončení jsme všichni litovali, že jsme se kvůli nedostatku času nemohli seznámit se všemi „knížkami“.
Lenka Beránková, 4.A
Trest smrti

V rámci Týdne lidských práv se dne 15. dubna 2014 uskutečnil i workshop pro žáky 5.A od Amnesty International na téma Trest smrti. 

V první řadě se žáci museli zamyslet, jaký postoj k dané otázce zaujímají a svou pozici odůvodnit. Poté si přečetli dva články o různých případech lidí odsouzených k trestu smrti a shlédli dva filmové dokumenty.

První na podporu Běloruska, které má jako jediný stát v Evropě zavedený tento nejvyšší trest, druhý pak o drsných podmínkách vládnoucích v Iránu, kde se k trestu smrti pravidelně odsuzují i nezletilí. Ke konci žáci znovu promysleli, jaký pohled na danou otázku mají, a jelikož se u mnoha značně lišil od názoru vstupního, můžeme usoudit, že tento workshop byl vskutku přínosný. Jako třída proto chceme Amnesty International velmi poděkovat a vyjádřit přání se i nadále zúčastnit takovýchto workshopů a přednášek. 

Student 5.A

Autor fotek: Pavel Synek

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...