10 cest, kterými může nový prezident Nigérie zlepšit lidská práva

  Článek

Zastavte mučení   Nigérie publikován 8.4.2015

Nigérie si zvolila nového prezidenta, Muhammada Buhariho. Kristin Hulaas Sunde navrhuje 10 cest, které mohou přispět k bezpečnější a modernější Nigérii a k dodržování lidských práv.

Kristin Hulaas Sunde, Londýn 2. dubna 2015, 12:35 UTC

 

S tím, jak se připravuje nově zvolený nigerijský prezident Muhammad Buhari do úřadu, navrhujeme 10 možností, kterými zlepšit život obyvatel této nejlidnatější země Afriky, disponující navíc značným ropným bohatstvím. (obrázek: © AFP/Getty Images)

1. Vyšetření možných válečných zločinů v severovýchodní Nigérii

Děti, muži i ženy žijí v neustálém strachu o své životy či z únosu ozbrojenou skupinou Boko Haram, na druhou stranu i ze zatčení, uvěznění, mučení nebo popravy ze strany armády. Možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti potřebují neodkladné a nezávislé vyšetření.

2. Chránit obyvatelstvo v místech konfliktů

Krvavé útoky Boko Haram a tvrdé odpovědi armády mají na svědomí tisíce mrtvých a stovky tisíc uprchlíků. Satelitní záběry, které má Amnesty International k dispozici ukázaly, že v lednu bylo poničeno či kompletně zničeno přes 3 700 budov ve městech Baga a Doron Baga.

Čadští vojáci projíždějí Gambaru, město v severovýchodní Nigérii, 26. únor 2015. Sousední Niger, Kamerun a Čad spustily regionální vojenskou kampaň, aby pomohly Nigérii porazit ozbrojence z Boko Haram. © REUTERS/Emmanuel Braun

3. Uzákonit mučení jako zločin

Kampaň Amnesty International Stop mučení odhaluje, jak nigerijská policie i armáda rutinně používá metody mučení jako bití, střelbu i znásilňování, a to i vůči dětem okolo 12 let. Nová vláda může tyto metody vymýtit tím, že je postaví mimo zákon a zajistí, že pachatelé budou souzeni a odsouzeni.

Dopis od německého školáka Mosesi Akatugbovi, který přežil mučení a stále čeká v cele smrti. Dopis napsaný během kampaně Write for Rights 2014 říká: „Drahý Mosesi. Tolik mě mrzelo, když jsem slyšel, že jsi nevinný ve vězení. Nevzdávej se naděje. Myslím na tebe a posílám upřímný pozdrav. Nejsi sám. Tvůj přítel Mugdat.“ © Amnesty International

4. Zrušit zákaz manželství stejného pohlaví

Tento skandální zákon stanovuje všechna partnerství krom heterosexuálních jako kriminální čin. Lidé, kteří obhajují práva gayů, rovněž podstupují riziko zatčení.

5. Funkční soudní systém i pro chudší vrstvy

Nigerijský soudní systém je podfinancovaný a plný korupce. Většina z 55 tisíc lidí mačkajících se ve vězení si nemůže dovolit právníka nebo kauci a většina z nich tak jen čeká na soud. Mnoho z nich je odsouzeno po nespravedlivých procesech a více než tisíc vězňů čeká na trest smrti.

6. Nechat právní zástupce a rodiny navštěvovat vazebně vězněné

Lidem uvězněným v policejních nebo vojenských vazbách není povoleno vidět právní zástupce nebo vlastní rodinu. Nedostatek komunikace zvyšuje riziko mučení, vraždy anebo jednoduše zmizení.

7. Přestat brát lidem jejich domovy

 Stovky tisíc lidí žijí v nepřetržitém strachu, že budou vyhozeni ze svých domovů. Přijetím zákona o zákazu vynucených vystěhování by mohla vláda zastavit ničení celých komunit a zabránit tomu, aby se rodiny ocitaly na ulicích bez jakékoliv kompenzace a možnosti se přestěhovat.

Aktivisté Amnesty Internationalstojí před úřadem společnosti Shell s peticí, kterou podepsalo více než 300 tisíc signatářů. Jejím cílem je zaplacení kompenzací a vyčištění delty Nigeru. Haag, Holandsko, 4. Červenec 2012. © Jorn van Eck/Amnesty International

8. Nenechat ropné společnosti odcházet bez odpovědnosti za znečištění

Společnost Shell byla přinucena zaplatit 55 milionů liber komunitě žijící v deltě Nigeru za poškození prostředí způsobená dvěma ropnými úniky. K vyčištění prostředí ovšem zatím nedošlo. Trvalým tlakem na to, aby společnosti opravily vadné potrubí a vyčistily prostředí v případě havárie, by vláda chránila životy lidí, jejich zaměstnání i životní prostředí.

9. Ukončit všechny popravy

Nigérie popravila 4 lidi v roce 2013, poprvé od roku 2006. Nový výnos o terorismu rozšířil úžitívýkonu trestu smrti. Též je možné takto odsoudit ty, kteří byli v době spáchání zločinu dětmi, což odporuje mezinárodnímu právu. Změna směru a ukončení praxe trestu smrti  jednou provždy, by znamenala důležitý příklad pro okolní země.

Naděje pro budoucnost: Školáci v Nigérii se účastní každoroční dopisní kampaně Amnesty International s názvem Write for Rights. Prosinec 2014 © Amnesty International

10. Pečovat o nigerijské děti

Mnoho nigerijských dětí nechodí do školy, jsou nuceny žít na ulici, často mají problémy s policií nebo jsou ve vězení. Další jsou uneseni skupinou Boko Haram nebo nuceni vstoupit do armády. Ochrana jejich práv a dětství by znamenala investici do bezpečnější a pokojnější Nigérie.

Nigérie: Příručka

166,600,000 lidí (OSN, 2012). Polovinu tvoří lidé pod 18 let věku.

4,000Minimální odhad zabitých při útocích BOko Haram v roce 2014.

52/53Předpokládaná doba dožití můžů a žen.

70%Procento příjmů vlády z ropy a plynu.

9 millionů syrotků (UNICEF)

7.4%Procento dětí, které nepřežijí první rok života.

1 ze 3Nigerijci žijící ve slumu.

2 millionůLIdé násilně odstěhovaná ze svých domovů od roku 2000. Mnoho z nich jsou stále bezdomovci.

38,000Lidé ve vězení bez vznesených obvinění nebo bez odsouzení (7 z 10 vězňů)

Čtěte víc: Příručka nováčka k lidským právům v Nigérii

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...